DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. novembrī, 2022
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika
1
1

Informē par situāciju būvizstrādājumu pieejamības jomā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2022. gada 15. novembrī Ministru kabinets iepazinās ar Ekonomikas ministrijas (turpmāk – EM) sagatavoto informatīvo ziņojumu par situācijas attīstību saistībā ar izejvielu un būvizstrādājumu pieejamību un straujo cenu kāpumu Latvijas būvniecības nozarē.

EM ir konstatējusi, ka Krievijas militārā agresija Ukrainā ir atstājusi ilgstošu ietekmi uz būvizstrādājumu pieejamību, kā arī būvizstrādājumu, izejvielu un resursu cenām, turklāt, turpinoties militārām darbībām, ietekme turpina pieaugt.

Informatīvajā ziņojumā apskatīta situācijas attīstība saistībā ar Krievijas militārās agresijas izraisītajiem izejvielu un būvizstrādājumu pieejamības traucējumiem, kā arī straujo cenu kāpumu un turpmākajiem nepieciešamajiem risinājumiem. Tāpat apkopota informācija no publiskā sektora pasūtītājiem par paredzamo sadārdzinājumu esošajās un plānotajās būvdarbu iecerēs. Ziņojumā ir iekļauti statistikas dati līdz 2022.gada jūlija beigām.

Kā liecina apkopotā informācija, 2022. gada jūnijā un jūlijā būvniecības tirgū novērotas pirmās stabilizēšanās pazīmes, būvizstrādājumu cenu kāpums sabremzējās, uzlabojās arī būvizstrādājumu pieejamība. Tomēr komersanti ar bažām vēro būvizstrādājumu tirgus tendences, ņemot vērā, ka vairāku būvizstrādājumu ražošana ir energoietilpīgs process, t.sk., ar lielu gāzes patēriņu. Lai arī būvizstrādājumu piegādātāji un vairumtirgotāji ir uzsākuši pārorientēšanās procesu, meklējot jaunus piegādātājus citās valstīs, jaunās loģistikas ķēdes un jaunie piegādes maršruti vēl līdz galam nav nostiprinājušies. Līdz ar to 2022. gada 2. ceturksnī ir novērotas būtiskas problēmas būvizstrādājumu un izejmateriālu pieejamībā, t.sk. straujš cenu pieaugums.

Lai veicinātu efektīvu un jēgpilnu publisko būvdarbu līgumu vadību, EM izstrādāja vadlīnijas būvmateriālu izmaksu sadārdzinājuma novērtēšanai sakarā ar Krievijas militāro agresiju Ukrainā grozījumu veikšanai spēkā esošajos publiskajos būvdarbu līgumos attiecībā uz ēku būvniecību un Satiksmes ministrijas pārraudzībā esošā kapitālsabiedrība VSIA “Latvijas Valsts ceļi” sadarbībā ar ceļu būvniecības nozari ir izstrādājušas līgumcenas pārrēķināšanas metodi tipveida līgumiem autoceļu būvdarbos Būvdarbu līguma vienības cenu pārrēķina metode, kas paredz sadārdzinājuma novērtēšanu spēkā esošajos būvdarbu līgumos. Papildus EM ir izstrādājusi vadlīnijas būvdarbu līguma cenas indeksācijai no jauna slēdzamajos publiskajos būvdarbu līgumos. Vadlīnijas būvdarbu līguma cenas pārskatīšanai ir efektīvs instruments riska, kas ir saistīts ar būvdarbu izmaksu svārstībām, pārvaldībai būvdarbu līgumos. Regulējuma par būvdarbu līgumu cenas sadārdzinājuma novērtēšanu un indeksāciju iekļaušana būvdarbu līgumos ļaus līgumslēdzējpusēm elastīgi pielāgoties būvdarbu tirgus svārstībām.

EM rīcībā esošie dati liecina, ka no 2815 publiskajiem būvniecības projektiem tikai 305 jeb 11% publisko infrastruktūras projektu īstenošanā notiek sarunas par nepieciešamajiem risinājumiem publisko būvdarbu līgumu sekmīgai pabeigšanai. Ziņojumā uzsvērts, ka šāda situācija norāda uz iespējamiem riskiem, jo nepietiekamā publisko būvdarbu vadība var rezultēties publisko būvdarbu līguma izbeigšanā no būvdarbu veicēju puses un infrastruktūras projektu īstenošanas apturēšanā vismaz līdz nākama gada sezonai.

Jaunie Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka būvniecības nozarē jau piekto ceturksni pēc kārtas ir novērojams produkcijas apjoma kritums. Kavēšanās uzsākt Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna un ES struktūrfondu projektu īstenošanu un īstenošanas pārcelšanu uz vēlāku laiku var palielināt nozares pārkāršanas risku, veidojot pārāk lielus būvdarbu apjomus 2024. gadā un 2025. gadā.

Ziņojumā uzsvērts, ka būvprojektu apturēšana, ņemot vērā esošo sociālekonomisko situāciju valstī un globālos notikumus pasaulē, nav vēlama un nākotnē var radīt apstākļus būvniecības nozares pārkaršanai, izņemot gadījumus, kad dažādu iemeslu dēļ būvprojektu nav iespējams turpināt vai arī būvprojekts ir tikai īstenošanas sākumposmā. Būvprojektu turpināšana ir svarīga arī no būvniecības nozares darbības specifikas un tajā darbojošos uzņēmumu finansiālā stāvokļa, lai uzņēmumiem neradītu finansiāla rakstura grūtības.

Lai turpmāk mazinātu risku būvniecības cenu svārstību gadījumā, publiskajiem pasūtītājiem ieteicams no jauna slēdzamajos publiskajos būvdarbu līgumos iekļaut līgumcenas indeksācijas noteikumus.

Iepriekš, šā gada 5.aprīlī, Ministru kabinets izskatīja EM sagatavoto informatīvo ziņojumu par Krievijas militārās agresijas radīto tūlītējo ietekmi uz publisko infrastruktūras projektu īstenošanu, konstatējot tādu neparedzamo apstākļu iestāšanos, kas dod tiesības veikt būtiskus grozījumus noslēgtajos publiskajos būvdarbu līgumos. Tāpat ziņojumā tika norādīts uz būtiskām problēmām būvizstrādājumu un izejmateriālu pieejamībā, jo atsevišķi būvizstrādājumi nebija pieejami, savukārt citiem cenas dubultojās vai pat trīskāršojās. Ņemot vērā, ka šā gada pavasarī nebija iespējams izdarīt objektīvus secinājumus par Ukrainā notiekošā kara ilgtermiņa ietekmi, EM tika uzdots sekot līdzi situācijas attīstībai būvniecības nozarē, it īpaši publisko investīciju jomā.

Vairāk ar Ekonomikas ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu par iepazīties Vienotajā tiesību aktu portālā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI