DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. novembrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Zemessardzes un Balvu novada civilās aizsardzības komisijas mācībās “Pilskalns” izspēlē krīzes situāciju Balvos

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes foto

Šodien, 2. novembrī, Balvos norisinājās Zemessardzes 31. kājnieku bataljona un Balvu novada civilās aizsardzības komisijas kopējās mācības “Pilskalns”.

Mācības, kas Balvu novadā norisinājās jau otro reizi, organizēja Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes 31. kājnieku bataljons. Tajās piedalījās Balvu novada civilās aizsardzības komisijas pārstāvji no valsts un pašvaldību iestādēm.

Mācību “Pilskalns” mērķis ir pilnveidot atbildīgo institūciju izpratni par atbildību sadalījumu un praktisko rīcību militāra apdraudējuma vai to draudu gadījumā. Šoreiz galda mācību laikā to dalībniekiem bija jārisina iedzīvotāju evakuācijas, bēgļu uzņemšanas un atbalsta sniegšanas izaicinājumi, kā arī jāplāno atbalsta sniegšana Zemessardzei Balvu aizsardzības nodrošināšanai. 

Uzrunājot mācību dalībniekus, Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes komandieris pulkvedis Gunārs Kauliņš uzsvēra, ka Krievijas iebrukums Ukrainā ir licis pilnveidot pašvaldību Civilās aizsardzības plānus un vingrināt to realizāciju iespējama militāra apdraudējuma gadījumā. “Šādas kopējas mācības veicina mūsu sadarbību un dod iespēju skatīties vienā virzienā, lai kopējiem spēkiem aizsargātu Latviju un nodrošinātu iedzīvotāju vajadzības. Karš Ukrainā mums licis konkrētāk domāt par katras institūcijas lomu un rīcības plānu,”  pauda G.Kauliņš.

Pēc mācību uzdevumu izspēles Zemessardzes 31. kājnieku bataljona komandieris pulkvežleitnants Jānis Freimanis pauda, ka guvis vērtīgas atziņas par to, kas vēl pilnveidojams Civilās aizsardzības plānā, lai tas krīzes gadījumos būtu stūrakmens operatīvai, jēgpilnai rīcībai un sadarbībai starp dažādām institūcijām, pēc iespējas ātrāk atjaunojot ierasto kārtību.

Starpinstitūciju mācības “Pilskalns” Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes atbildības teritorijā norisinās kopš 2020. gada. Tajās gūtās atziņas liecina, ka kopējas militāro un civilo struktūru mācības ievērojami uzlabo izpratni par katras organizācijas lomu visaptverošajā valsts aizsardzībā, kurā viens no mērķiem ir sadarbības stiprināšana starp valsts institūcijām, privāto sektoru, nevalstiskajām organizācijām un iedzīvotājiem.

Jau ziņots, ka 2019. gada 8. janvārī Ministru kabinets atbalstīja Aizsardzības ministrijas izstrādāto informatīvo ziņojumu par visaptverošās valsts aizsardzības sistēmas ieviešanu Latvijā, kuras mērķis ir padziļināt visu valsts institūciju sadarbību, nodrošināt efektīvu publiskās un privātās partnerības mehānismu izstrādi, paaugstināt sabiedrības izpratni par iespējām aizsargāt sevi, savu ģimeni un Latvijas valsti, kā arī izstrādāt sabiedrības pašorganizēšanās instrumentus krīzes gadījumos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI