DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Jānis Bordāns informē OECD dalībvalstu vēstniekus par paveikto tieslietu nozarē

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes foto

Ceturtdien, 27.oktobrī, Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns tikās ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) dalībvalstu vēstniekiem, lai informētu par veiktajām reformām tieslietu nozarē. Atklājot ikgadējo tikšanos ar vēstniekiem, tieslietu ministrs uzsvēra, ka četros gados tieslietu jomā ir veiktas būtiskas reformas, kuras atzinīgi ir novērtējuši arī ārvalstu investori.

Tikšanās laikā tieslietu ministrs iepazīstināja ārvalstu diplomātus ar paveikto prioritārajos virzienos – droša uzņēmējdarbības vide, taisnīga tiesu sistēma, e-risinājumu ieviešana, bērnu tiesību aizsardzība un notiesāto resocializācija. Šīs prioritātes J.Bordāns definēja, stājoties amatā 2019.gadā.

Kā vienu no būtiskākajiem J.Bordāns uzsvēra tieslietu auditu – tas tika veikts pirmo reizi tieslietu nozares vēsturē, sniedzot visaptverošu izvērtējumu par prokuratūras darba organizāciju un finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanu un iztiesāšanu kavējošiem faktoriem, turklāt piesaistot OECD ekspertus. Audita rezultāti arī norādīja turpmākos darba virzienus un jomas, kas jāsakārto. Šobrīd jau ir izveidota Ekonomisko lietu tiesa un uzsākta Tieslietu akadēmijas izveide, lai nodrošinātu ilgtspējīgu un stabilu kvalifikācijas celšanu tiesnešiem, prokuroriem, tiesu un prokuratūru darbiniekiem. Trīs Rīgas tiesas apvienotas vienā Rīgas pilsētas tiesā, lietu izskatīšanas termiņi tiesās pakāpeniski samazinās. Savukārt rajona un apgabaltiesas tiesneša amata kandidātu atlasē ir ieviesta konceptuāli jauna kārtība, kā arī notikusi ģenerālprokurora amata kandidāta izraudzīšanās kārtības maiņa.

Runājot par tieslietu nozares attīstību, J.Bordāns atzina, ka ir svarīgi palielināt sabiedrības, tostarp ārvalstu investoru, uzticības līmeni Latvijas tiesu sistēmai. Taisnīga, ātra un efektīva tiesu sistēma ir priekšnoteikums investīciju piesaistei, uzņēmējdarbības vides attīstībai un iedzīvotāju labklājībai. Tāpēc ir būtiski attīstīt Ekonomisko lietu tiesu, izveidot Tieslietu akadēmiju un turpināt E-lietas ieviešanu izmeklēšanas un tiesvedības procesos. Vienlaikus tieslietu ministrs akcentēja sabiedrības drošības jautājumus, uzsverot nepieciešamību pilnveidot notiesāto resocializācijas sistēmu un uzlabojot ieslodzījuma vietu infrastruktūru.

Runājot par atbalstu Ukrainai, J.Bordāns uzsvēra nepieciešamību turpināt efektīvu Eiropas Savienības noteikto sankciju ieviešanu, kā arī rast tiesiskos risinājumus sankcionēto personu iesaldēto īpašumu un aktīvu novirzīšanai Ukrainai un tās civiliedzīvotājiem nodarīto zaudējumu atlīdzināšanai.

Šī ir jau ceturtā ikgadējā tikšanās ar OECD dalībvalstu vēstniekiem, kuru organizē Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns ar mērķi informēt par paveikto Latvijas tiesiskās vides sakārtošanā. Pasākumā piedalījās vairāk nekā 20 vēstnieku un ārvalstu pārstāvniecību pārstāvju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI