DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Latvija novērtē sadarbību ar Kanādu dzimumu līdztiesības stiprināšanā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2022. gada 24. oktobrī Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica tikās ar Kanādas vēstnieci “Sievietes, miers un drošība” jautājumos Žaklīnu O’Nīlu (Jacqueline O’Neill), lai pārrunātu Latvijas un Kanādas sadarbību dzimumu līdztiesības jautājumos.

“Dzimumu līdztiesība un sieviešu tiesību veicināšana ir Latvijas ilglaicīga prioritāte, darbojoties starptautiskajās organizācijās un īstenojot attīstības sadarbības politiku,” uzsvēra parlamentārā sekretāre. Z. Kalniņa-Lukaševica informēja par Latvijas sniegto palīdzību Ukrainas sievietēm, kas cietušas kara noziegumos, un minēja, ka atbalsts Ukrainas sievietēm un meitenēm ir viena no Latvijas attīstības sadarbības prioritātēm. Parlamentārā sekretāre uzteica Kanādas nozīmīgo ieguldījumu “Sievietes, miers un drošība” tematikas veicināšanā globālā līmenī un pateicās par sniegto atbalstu Latvijai.

Kanādas vēstniece dalījās ar Kanādas pieredzi sieviešu līdzdalības veicināšanā, tai skaitā drošības un aizsardzības jomā. Vēstniece informēja par dzimumu līdztiesības speciālistu (gender advisors) nozīmi Kanādas Nacionālajos bruņotajos spēkos.

Z. Kalniņa-Lukaševica vērsa uzmanību uz Latvijas sieviešu pārstāvības rādītājiem aizsardzības sektorā, norādot, ka Latvijas Nacionālie bruņotie spēki ir vieni no vadošajiem NATO bruņotajiem spēkiem sieviešu pārstāvības ziņā.

Sarunas noslēgumā amatpersonas vienojās turpināt sadarbību ‘’Sievietes, miers un drošība’’ jomā.

 

Informācijai

ANO Drošības padomes rezolūcijas “Sievietes, miers un drošība” tematikā iezīmēja sākumu jaunam procesam starptautiskā miera un drošības veicināšanā, pievēršot īpašu uzmanību ar dzimumu saistītas vardarbības novēršanai, kā arī uzsverot sieviešu pārstāvību un iesaisti konfliktu risināšanā un miera uzturēšanas procesos.

Latvija īsteno Nacionālo rīcības plānu par Sievietēm, mieru un drošību laika posmā 2020.2025. gadam.

Kanāda šobrīd īsteno otro Nacionālo rīcības plānu. 2019. gada jūnijā Kanāda iecēla pirmo īpašo uzdevumu vēstnieci “Sievietes, miers un drošība” jautājumos Žaklīnu O’Nīlu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI