DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Ekspertu diskusijā vērtēs uzticēšanās un medijpratības lomu nenoteiktības apstākļos

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Trešdien, 26. oktobrī, laikā no plkst. 13.30 līdz 15.00 tiešsaistē būs skatāma ekspertu diskusija “Sabiedrības medijpratība un uzticēšanās nenoteiktības apstākļos”. Tajā eksperti no dažādu nozaru skatupunktiem izvērtēs uzticēšanās un medijpratības lomu pašreizējā situācijā valstī – laikā, kad ir nenoteiktība par Krievijas turpmāko rīcību Ukrainā, energoresursu un pārtikas cenu nākotni, pandēmijas iespējamo atgriešanos, kā arī citiem neskaidriem nākotnes scenārijiem Latvijas sociālpolitiskajā realitātē.

“Tēma ir īpaši būtiska Latvijai, kurā gan Covid-19 krīzes pārvarēšana, gan Krievijas karadarbība Ukrainā ir pierādījusi uzticēšanās kritiski svarīgo lomu izaicinošos apstākļos. Kremļa dezinformācija un propaganda Latvijā gadiem ir indējusi cilvēku prātus, izplatot sazvērestības teorijas un melus, vienlaikus noliedzot uz pierādījumiem un zinātni balstītas patiesības esamību. Mēs šādu pozīciju kategoriski noraidām un vēlamies redzēt Latviju, kurā iedzīvotāji uzticas valsts pārvaldes komunikācijai, ārstiem, žurnālistiem, kā arī pārbaudāmiem faktiem kopumā – gan ikdienā, gan krīzes situācijās. Medijpratība un informācijpratība spēlē kritiski svarīgu lomu šī mērķa sasniegšanām,” uzsver Valsts kancelejas Stratēģiskās komunikācijas koordinācijas departamenta direktors Rihards Bambals.

Diskusijas dalībnieki ir dažādu nozaru eksperti:

  • Valsts kancelejas Stratēģiskās komunikācijas koordinācijas departamenta vadītājs Rihards Bambals;
  • Kultūras ministrijas Mediju politikas nodaļas eksperte Agnese Berga;
  • mediju eksperte Rita Ruduša;
  • Latvijas Universitātes profesors sociālajā psiholoģijā Ivars Austers;
  • bērnu ārste Dana Isarova;
  • NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra vecākais eksperts Tomass Pildegovičs.

Diskusiju vadīs Baltijas Mediju izcilības centra izpilddirektore Gunta Sloga.

Tiešraide būs redzama Latvijas sabiedrisko mediju portālā “LSM.lv”, Ministru kabineta tīmekļvietnē, Kultūras ministrijas tīmekļvietnē, kā arī Ministru kabineta Facebook kontā, Kultūras ministrijas Facebook kontā.

Diskusiju organizē Valsts kanceleja sadarbībā ar Kultūras ministriju un Latvijas Nacionālo bibliotēku. Tā ir viens no vairākiem Latvijas pasākumiem Pasaules medijpratības un informācijpratības nedēļā, ko atzīmē no 24. līdz 31. oktobrim, šogad aktualizējot tēmu - “Uzticēšanās stiprināšana: priekšnoteikums medijpratībai un informācijpratībai”.

Pasaules medijpratības un informācijpratības nedēļu jau vienpadsmito gadu rīko UNESCO, lai uzlabotu cilvēku kritiskās domāšanas prasmes informācijas, mediju un tehnoloģiju jautājumos, kā arī sekmētu pilsonisko līdzdalību, pašizpausmi, ekonomisko attīstību un cīņu ar dezinformāciju.

2021. gadā Latvija bija viena no ANO dalībvalstīm, kas virzīja apstiprināšanai ANO Ģenerālajā Asamblejā rezolūciju, kas izceļ Pasaules medijpratības un informācijpratības nedēļas nozīmi visā pasaulē.

Vairāk informācijas UNESCO tīmekļvietnē: Pasaules medijpratības un informācijpratības nedēļa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI