DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Iekšējās drošības birojs deviņos mēnešos kriminālvajāšanas uzsākšanai ir nodevis 31 kriminālprocesu par 43 noziedzīgiem nodarījumiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Iekšējās drošības birojs (IDB) laika periodā no 2022. gada sākuma līdz septembra beigām ir uzsācis 35 kriminālprocesus par 39 noziedzīgiem nodarījumiem, saņēmis 17 kriminālprocesus no citām izmeklēšanas iestādēm, un kopumā gada laikā veicis pirmstiesas izmeklēšanu 113 dažāda apjoma un sarežģītības pakāpes kriminālprocesos.

Lielākā daļa šā gada pirmajos trīs ceturkšņos uzsākto kriminālprocesu ir saistīta ar Iekšlietu ministrijas pakļautības iestādēs nodarbināto iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā un tautsaimniecībā, tostarp arī par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju.

Atskaites periodā IDB prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai ir nodevis 31 kriminālprocesu par 43 noziedzīgiem nodarījumiem un kopumā ierosinājis uzsākt kriminālvajāšanu pret 48 personām, tai skaitā 39 Iekšlietu ministrijas padotības iestādēs nodarbinātajiem.

Šā gada pirmajos deviņos mēnešos IDB turpinājis efektīvi darboties noziedzības novēršanas jomā un kopumā veicis pussimts preventīvos pasākumus. Sadarbībā ar Iekšlietu ministrijas padotības iestādēm veikts aktīvs informatīvi izglītojošs darbs, kā arī aktualizēti konstatētie pretlikumīgas rīcības riski, iespējamie iekšējās kontroles sistēmas attīstības pasākumi. Veicinot sabiedrības iesaisti, šā gada jūlijā notiekošajā sarunu festivālā “LAMPA”, sadarbībā ar sabiedriskās politikas centru PROVIDUS Iekšējās drošības birojs piedalījās diskusijā, kur kopā ar Iekšlietu ministrijas un tās padotības iestāžu vadību pārrunāja būtiskākos kritērijus, kas sekmētu sabiedrības uzticēšanās palielināšanos Iekšlietu resora institūcijām.

Atskaites periodā Iekšējās drošības biroja priekšnieks Valters Mūrnieks, pārstāvot IDB kā Valsts policijas nodarbināto izdarīto noziedzīgo nodarījumu izmeklēšanas iestādi Latvijā, piedalījās Iekšējās Kriminālizmeklēšanas tīkla (Internal Criminal Investigations Network - ICIN) pirmajā klātienes sanāksmē Hāgā, Nīderlandē, tādējādi veicinot pieredzes un informācijas apmaiņas kanālus starptautiskā līmenī.

Iekšējās drošības birojs atzinīgi novērtē sabiedrības iesaisti, ziņojot par iespējamiem Iekšlietu ministrijas padotības iestādēs nodarbināto pārkāpumiem - atskaites periodā IDB saņemti un izskatīti 650 fizisku, juridisku personu iesniegumi, tostarp arī no citām iestādēm IDB pēc piekritības pārsūtītie iesniegumi.

Šā gada novembra sākumā apritēs septiņi gadi kopš IDB dibināšanas un šo gadu laikā biroja izmeklētie kriminālprocesi ir kļuvuši apjomīgāki un sarežģītāki – ir būtiski palielinājusies to izmeklēšanas efektivitāte, un to ietvaros tiek reģistrēts aizvien vairāk noziedzīgu nodarījumu, kā arī pieaug kriminālprocesā iesaistīto personu loks.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI