DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Aizsardzības ministrs ar Somijas vēstnieci apspriedīs reģionālās drošības situāciju

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīt, 5. oktobrī, aizsardzības ministrs Artis Pabriks iepazīšanās vizītē uzņems Somijas vēstnieci Latvijā Anni Kristīnu Salorantu (Anne Kristiina Saloranta), lai pārrunātu reģionālās drošības un divpusējās sadarbības jautājumus.

Somija ir NATO partnervalsts un sniedz būtisku ieguldījumu drošības sekmēšanā Baltijas jūras reģionā. 

Latvija sadarbojas ar Somiju Apvienotajos reaģēšanas spēkos, Ziemeļu grupā un citos formātos, kuru mērķis ir aizsardzības stiprināšana. Latvija arī izmanto Somijas pieredzi visaptverošās valsts aizsardzības sistēmas, kā arī valsts aizsardzības dienesta ieviešanā.

Tāpat Somija aktīvi atbalsta Baltijas valstu aizsardzības koledžas (BALTDEFCOL) darbību, nodrošinot Somijas pasniedzēju iesaisti koledžas darbā.

Latvija un Somija ir arī noslēgušas vienošanos par 6x6 bruņumašīnu iegādi.

2020. gada 15. oktobrī Latvija, Somija un uzņēmums “Patria Land Oy” noslēdza pētniecības un izstrādes līgumu, kas paredz izstrādāt valstu prasībām pielāgotu transportlīdzekli.

 Savukārt 2021. gada augustā Latvijas un Somijas aizsardzības ministri Ādažu bāzē parakstīja vispārīgo vienošanos par 6x6 bruņumašīnu iegādi no uzņēmuma “Patria”. Latvijas pasūtījuma līgumcena ir aptuveni 200 miljoni eiro, un tas ietver vairāk nekā 200 jaunu bruņumašīnu piegādi līdz 2029. gadam, sākotnējo uzturēšanu un personāla apmācības.

Pērn 29. oktobrī Somijas uzņēmums “Patria” saskaņā ar vispārīgās vienošanās nosacījumiem Latvijai jau piegādāja pirmos četrus jaunos 6x6 bruņu transportlīdzekļus.

Kopš šī gada marta Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, tostarp Zemessardzei, paredzētie 6x6 bruņutransportieri “Patria” jau tiek daļēji komplektēti Cēsīs esošajā Latvijas uzņēmumā SIA “Defence Partnership Latvia”. Plānots, ka no 2023. gada transportlīdzekļu komplektācija Latvijā tiks veikta pilnā apmērā.

Somijas vēstnieci A.K. Salorantu Valsts prezidents Egils Levits akreditēja 7. septembrī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI