DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. septembrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Latvija atbalsta Ukrainas tiesu sistēmu ceļā uz Eiropas Savienību

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Piederība Eiropas Savienībai ir viena no starptautiskās drošības garantijām, tādēļ esam priecīgi palīdzēt Ukrainas kolēģiem ceļā uz šo mērķi – sacīja Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs projekta “Atbalsts Ukrainas Augstākās tiesas kapacitātes nostiprināšanai Eiropas integrācijas kontekstā” tiešsaistes atklāšanas sanāksmē 27.septembrī.

Aigars Strupišs dalījās pieredzē ar Latvijas integrāciju Eiropas tiesību sistēmā, atzīstot, ka šis ceļš nav vienkāršs un ātrs – tikai tagad, pēc 18 gadiem, var teikt, ka Latvijas tiesu sistēma ir pielāgojusies Eiropas Savienības tiesībām.

Savukārt Ukrainas Augstākās tiesas priekšsēdētājs Vsevolods Kņazevs (Vsevolod Knyazev) apliecināja Ukrainas tiesu sistēmas vēlmi un gatavību integrēties Eiropas tiesiskajā telpā. Viņš teica paldies Latvijai par jau iepriekš sniegto atbalstu, kā arī projektu, kas nāk laikā, kad Ukrainā katru dienu skan sirēnas, kas vēsta par kara briesmām.

Ukrainas Augstākās tiesas priekšsēdētājs Vsevolods Kņazevs  un tiesnese Tatjana Antsupova iezīmēja ainu, kā Ukrainas tiesas strādā kara apstākļos: 14% apelācijas tiesu darbība apturēta, 89 tiesu ēkas ir pilnībā vai daļēji sagrautas, tiesneši no sagrautajām tiesām pārcelti uz citām tiesām, vairāki desmiti tiesnešu un tiesu darbinieku cīnās frontē, tiesās palikušie ziedo daļu algas un citādi palīdz armijai. Neskatoties uz to, Ukrainā tiesu darbs nav apturēts. Kopš kara sākuma Augstākajā tiesā vien izskatīts vairāk par 36 000 lietām.

Aptuvenās aplēses rāda, ka Ukrainas tiesu sistēmas atjaunošanai būs nepieciešams vismaz 1,7 miljardi grivnu. Tādēļ ukraiņu kolēģi ir pateicīgi par visa veida palīdzību, ko sniedz Latvija, gan atbalstot Ukrainu karā pret Krieviju, gan tiesu sistēmas atjaunošanā, gan arī Ukrainas integrācijā Eiropas Savienībā.

Projektā “Atbalsts Ukrainas Augstākās tiesas kapacitātes nostiprināšanai Eiropas integrācijas kontekstā” plānotas trīs galvenās aktivitātes:

  • humānā palīdzība – Ukrainas Augstākajai tiesai tiks nodoti 22 portatīvie datori;
  • Latvijas pētnieki sadarbībā ar Ukrainas Augstākās tiesas ekspertiem sagatavos pētījumu par Ukrainas tiesu sistēmas kapacitāti kā vienu no iestāšanās Eiropas Savienībā elementiem;
  • emocionālās rehabilitācijas semināru cikls Ukrainas Augstākās tiesas tiesnešiem un darbiniekiem, sniedzot psiholoģisko atbalstu darbam kara apstākļos.

Šis ir Latvijas Ārlietu ministrijas granta projekts, ko īsteno Tiesu administrācija līdz šā gada novembrim. Projekta sadarbības partneri ir Latvijas Augstākā tiesa un Ukrainas Augstākā tiesa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI