DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. septembrī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība
1
1

Valsts policija pārtrauc noziedzīgas grupas darbību par psihotropās vielas realizāciju Jēkabpilī

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts policija pabeigusi izmeklēšanu kriminālprocesā par psihotropās vielas, kura iedarbība līdzinās amfetamīna grupas stimulatoriem – pirolidīnvalerofenona – nelikumīgu  apriti Jēkabpilī. Izmeklēšanas laikā aizturēta četru personu noziedzīga grupa, kura realizācijas nolūkā glabāja un pārvadāja šo psihotropo vielu lielā apmērā. Tāpat izmeklēšana konstatējusi noziedzīgi iegūtas naudas līdzekļu legalizēšanas pazīmes, savukārt pie noziedzīgās grupas līdera atrasta apritē aizliegta speciāla tehniska ierīce tiesībaizsardzības iestāžu operatīvās darbības traucēšanai. Visām aizturētajām personām tika piemērots drošības līdzeklis apcietinājums un šī gada septembrī izmeklēšana kriminālprocesā pabeigta un nosūtīta prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai.

Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas pārvaldes 2. nodaļa 2021. gada novembrī sāka izmeklēšanu par psihotropo vielu nelikumīgu apriti Jēkabpilī. Veicot izmeklēšanu likumsargi noskaidroja, ka četras personas, izveidojot organizētu noziedzīgu grupu, realizācijas nolūkā glabāja un pārvadāja ap 251 g pirolidīnvalerofenonu saturošu vielu, kas uzskatāms par liela apmēra psihotropo vielu. Grupā bija noteikts lomu sadalījums nelegālā rūpala darbības nodrošināšanai, tostarp noziedznieki veica pretpasākumus, lai neļautu tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem konstatēt grupas noziedzīgo darbību, nolūkā izvairīties no iespējamās aizturēšanas.

Neskatoties uz pretdarbības centieniem, 2021.gada 6. novembrī visi grupas dalībnieki – 1966., 1975. un divi 1969. gadā dzimušie vīrieši tika aizturēti un viņiem arī uzreiz pēc aizturēšanas tika piespriests drošības līdzeklis apcietinājums. Divas no šīm personām joprojām atrodas apcietinājumā. Zīmīgi, ka daļa grupas dalībnieku jau iepriekš saukti pie kriminālatbildības par dažādu likumpārkāpumu izdarīšanu, tai skaitā divi grupas dalībnieki tieši saistībā ar narkotisko/ psihotropo vielu nelikumīgu apriti.

Izmeklēšanas laikā Valsts policijas amatpersonas noskaidroja, ka šīs grupas līderis noziedzīgi gūtos ienākumus legalizēja lielā apmērā, reģistrējot gan kustamo, gan nekustamo īpašumu aptuveni 450 000 eiro vērtībā. Kā arī šīs personas dzīves vietā atrasta apritē aizliegta speciāla ierīce tiesībaizsardzības iestāžu operatīvās darbības traucēšanai - traucētājierīce, kas speciāli izstrādāta vai pielāgota apzinātai un selektīvai mobilo sakaru traucēšanai, nomākšanai, kavēšanai, bojāšanai vai novirzīšanai.

Šī gada septembrī Valsts policijas Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas pārvaldes 2. nodaļa izmeklēšanu kriminālprocesā pabeidza un nodeva Organizētas noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai attiecībā pret četrām aizdomās turētajām personām.

Kriminālprocess tika ierosināts pēc Krimināllikuma 2531. panta trešās daļas, 195. panta trešās daļas un 2371. panta otrās daļas, proti, par narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu glabāšanu un pārvadāšanu realizācijas nolūkā organizētā grupā un par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, kā arī par sevišķā veidā veicamiem operatīvās darbības pasākumiem vai to traucēšanai speciāli radītu vai pielāgotu iekārtu, ierīču vai instrumentu un to komponentu vai programmatūras aprites aizlieguma pārkāpšanu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI