DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. septembrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Aicina uz rudens sēņu ekspedīciju Slīteres Nacionālajā parkā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Baiba Ralle.

Dabas aizsardzības pārvaldes Slīteres Nacionālā parka dabas centrs un projekts LIFE FOR SPECIES 25. septembrī plkst. 9.00 un 13.00 aicina visus interesentus uz rudenīgām sēņu ekspedīcijām Šlīteres Zilo kalnu apkārtnē kopā ar mikoloģi, “Lielās sēņu grāmatas” autori Initu Dānieli.

Katra ekspedīcija ilgs trīs stundas un būs apmēram piecus kilometrus gara. Dalībniekiem iepriekš jāpiesakās, rakstot īsziņu uz tālruņa numuru 28611079 ar dalībnieka vārdu un uzvārdu. Pulcēšanās notiks pie Šlīteres mežniecības, Šlīterē, Dundagas pagastā, Talsu novadā.

Ekspedīcijās varēs izzināt Slīteres Nacionālā parka sēņu dažādību un iegūt jaunas zināšanas par jau zināmām un mazpazīstamām sēnēm, kas parasti sēņotāju uzmanību nepiesaista, un to daudzveidīgo izmantošanu.

“Lai arī šogad laikapstākļi nav bijuši vēlīgi sēņu augšanai, tomēr esmu pārliecināta, ka kopā atklāsim gana daudz neparastu sēņu. Vērosim, fotografēsim un mācīsimies tās atpazīt. Slīteres Nacionālais parks ar savu mazskarto dabu ir lieliska vieta sēņu izziņai, kur sastapt ne tikai visiem pazīstamās sēnes, bet arī dažādus retumus. Tā būs iespēja dzirdēt ne vienu vien īpašu sēņu stāstu, kas pārsteigs ikvienu dalībnieku,” uzsver ekspedīciju vadītāja Inita Dāniele.

Slīteres Nacionālais parks ir viena no bagātākajām teritorijām Latvijā dabas daudzveidības ziņā, tāpēc šajās ekspedīcijās būs iespēja iepazīt dažādās dzīvotnēs augošas sēnes un to lomu mežā. Šeit mājvietu radušas sēnes ar savdabīgiem nosaukumiem, piemēram, bisītes, tintenes, kliņģersēnes, ķieģeļsarkanās sērsēnes, vēlās pundurkamolenes, pelēkās un baltās pūkaines, dzeltenpelēkās piltuvenes, briežu jumtenes, sniegbaltās biezlapītes, zilzaļās hlorociborijas, apmalotās ķiverenes, kailās aplocenes, citronu bisporellas un pat īpaši aizsargājamā sēņu suga koraļļu dižadatene.

Ekspedīcijas paredzētas lapkoku un skujkoku mežos, upes krastos un nogāzēs, iespējams, būs jāšķērso krituši koki. Tādēļ vēlams ģērbties laikapstākļiem atbilstošā apģērbā un mitrumizturīgos apavos, līdzi jāņem nazis un sēņu grozs.

Pasākums tiek organizēts ar Eiropas Komisijas LIFE programmas un Valsts reģionālās attīstības aģentūras līdzfinansētā projekta LIFE FOR SPECIES jeb “Apdraudētas sugas Latvijā: uzlabotas zināšanas un kapacitāte, informācijas aprite un izpratne” (LIFE19 GIE/LV/000857) finansiālu atbalstu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI