DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. septembrī, 2022
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Marija Golubeva aicina sākt plašāku diskusiju par Latvijas nostāju ES lēmumu pieņemšanas procedūrās

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

“Eiropas lietu komisija aicina Ārlietu ministriju sākt plašāku diskusiju ar Saeimu jautājumā par pāreju uz kvalificētu balsu vairākumu balsojumos Eiropas Savienības Padomē par Eiropas ārējo un drošības politiku,” trešdien, 14. septembrī, sacīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Marija Golubeva.

Komisija sēdē grozīja Ārlietu ministrijas sagatavoto nacionālo pozīciju Eiropas Savienības (ES) Vispārējo lietu padomei, kas notiks nākamajā otrdienā Briselē. Padomē plānota viedokļu apmaiņa par konferences par Eiropas nākotni rezultātiem un turpmāko darbu ar tiem.

Konference par Eiropas nākotni ir iezīmējusi vairākus neviennozīmīgus un diskutablus punktus, kuriem ES līmenī ir pievērsta īpaša uzmanība ES konventa sasaukšana ES līgumu atvēršanai un pāreja no vienprātības principa uz kvalificētu balsu vairākuma principu ES līmeņa lēmumu pieņemšanā, deputātus informēja Ārlietu ministrija.

Atbildot uz deputātu jautājumiem, ministrijas pārstāvji pauda, ka šī brīža ģeopolitiskajā situācijā konventa sasaukšana un diskusijas uzsākšana par ES līgumu grozīšanu nav atbalstāma, jo pastāv risks, ka, uzsākot diskusijas par izmaiņām ES līgumos, tiks novērsta uzmanība un resursi no aktuālās politikas izstrādes. 

Deputāti sprieda, ka nepieciešama atsevišķa komisijas sēde, lai detalizēti diskutētu par visām jomām, kurās var tikt piemēroti klauzulas noteikumi pārejā no vienprātības principa uz kvalificētu balsu vairākumu ES lēmumu pieņemšanā. Tāpat deputāti atzīmēja, ka pašreizējos ģeopolitiskajos apstākļos ES līgumu atvēršana varētu ietekmēt ES valstu un sabiedrības vienotību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI