DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. septembrī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Gaujas Nacionālā parka Ceļotāju dienā aicina doties Devona laikam pa pēdām

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Dabas aizsardzības pārvalde (pārvalde) sadarbībā ar Gaujas Nacionālā parka tūrisma biedrību, tūrisma informācijas centriem un vietējiem uzņēmējiem 17. septembrī ielūdz visus interesentus uz Gaujas Nacionālā parka Ceļotāju dienu un aicina iepazīt Latvijas lielākā un senākā nacionālā parka dabas un kultūras vērtības, piedalīties tematiskos pārgājienos un izbaudīt 22 īpašos piedāvājumus. Šī gada  devīze – “Devona laikam pa pēdām”.

“Šogad Ceļotāju dienā piedāvājam iepazīt dabas vērtības un pievērst uzmanību ikdienā nepamanītām detaļām, kas ir nozīmīgas dabas saglabāšanā. Piemēram, iepazīt Devona laika smilšakmens atsegumus pārgājienos Cēsu novada Cecīļu takā un pie Sarkanajām klintīm, kā arī Siguldā Gūtmaņalas apkārtnē, redzēt Eiropas un Baltijas mērogā nozīmīgus smilšakmens atsegumus, uz kuriem redzamas īpaši retas augu sugas,” atklāj pārvaldes Vidzemes reģionālās administrācijas Gaujas Nacionālā parka dabas centra vadītāja Anda Andrušaite.    

Jaunatklātais Gaujas Nacionālā parka dabas centrs piedāvās iepazīties ar nacionālā parka dabas vērtībām, smilšakmens iežu atsegumiem un Gaujas zivīm, vērojot iekštelpu ekspozīcijas. Savukārt pie dabas centra interesentiem būs iespēja darboties pārvaldes Mobilās dabas klases piedāvātajās dabas izziņas aktivitātēs.  

Gaujas senlejai raksturīgo dabas un ārstniecisko augu pasauli varēs iepazīt Ziemeļu dabas medicīnas muzejā. Valmieras novadā auto orientēšanās palīdzēs iepazīt Gaujas Nacionālā parka interesantākos Kocēnu un Kauguru pagasta tūrisma objektus.  Savukārt Āraišu apkārtnē, spēlējot spēli “Āraišu leģendas”, varēs doties izklaidējoši izglītojošā ceļojumā, uzzinot faktus un iepazīstot vietējās leģendas. Lai piedalītos spēlē, nepieciešams lejupielādēt mobilo aplikāciju Actionbound.

Kultūrvēstures cienītājus gaidīs Veselavas muiža, Āraišu vējdzirnavas, Līgatnes papīrfabrika un Līgatnes vēsturiskais centrs. Ainavu cienītāji novērtēs pārgājienu apkārt Āraišu ezeram un Zvārtes ieža izziņu.

Gaujas saimniecisko nozīmi Siguldā varēs iepazīt koku pludināšanas un plostniecības ekspozīcijā vai piedaloties praktiskā plosta braucienā pa Gauju. Savukārt jāšanas sporta klubs “Salaiņi” piedāvās izzināt Mores mežus, piedaloties meža un zirga iepazīšanas pārgājienā. 

Plašāka Ceļotāju dienas programma ar visām aktivitātēm, pieteikšanās nosacījumiem un norādēm par maksu pieejama https://www.daba.gov.lv/lv/gaujas-nacionala-parka-celotaju-diena. Vairākās aktivitātēs vietu skaits ir ierobežots, tādēļ nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās.

Gaujas Nacionālais parks dibināts 1973. gadā, lai aizsargātu Gaujas senlejas krāšņāko posmu no Valmieras līdz Murjāņiem, ar tai raksturīgo bioloģisko daudzveidību, reljefa formu dažādību, avotiem, smilšakmens atsegumiem, gleznainām ainavām un savdabīgiem kultūrvēstures pieminekļiem. Pārvalde jau piekto gadu organizē Ceļotāju dienu, lai popularizētu nacionālo parku kā pilnvērtīgu tūrisma galamērķi un veicinātu ilgtspējīgu dabas tūrismu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI