DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. septembrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Bioloģiski noārdāmo atkritumu biomateriāls uzskatāms par otrreizēju izejvielu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ministru kabinetā apstiprināts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotais noteikumu projekts “Kārtība, kādā izbeidz piemērot atkritumu statusu no bioloģiski noārdāmiem atkritumiem iegūtam materiālam”. No bioloģiski noārdāmiem atkritumiem iegūts biomateriāls jeb “tehniskais komposts” tiks uzskatīts par otrreizēju izejvielu, kā arī noteikti kritēriji un kārtība atkritumu statusa izbeigšanai. 

Izmaiņas attiecas uz tehnisko kompostu, kas pārstrādes rezultātā tiek iegūts no bioloģisko noārdāmiem atkritumiem (BNA) jeb tādiem atkritumiem, kas var sadalīties aerobos vai anaerobos apstākļos. Nosakot atkritumu statusa piemērošanas izbeigšanas kritērijus no BNA iegūtam materiālam, ko paredzēts pārstrādāt līdz tehniskajam kompostam, tiks nodrošināts arī būtisks sadzīves atkritumu poligonos apglabājamo atkritumu apjoma samazinājums. 

Atsevišķa BNA vākšana un pārstrāde atbilstoši normatīvā akta prasībām nodrošinās ne tikai tālāk izmantojamu kompostu vai tehnisko kompostu, bet arī veicinās siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisiju samazinājumu, kas rodas no atkritumu apglabāšanas sadzīves atkritumu poligonos.

Pašlaik atbilstoši Atkritumu apsaimniekošanas likumam un Eiropas Savienības normatīvajos aktos noteiktajam, ja atkritumu pārstrādes rezultātā rodas materiāls, kas nav uzskatāms par otrreizējo izejvielu, to uzskata par atkritumiem. Šobrīd visos Latvijas sadzīves atkritumu poligonos ir atļauts izveidot BNA kompostēšanas laukumus, radīto kompostu atļauts izmantot kā pārklājamo materiālu atkritumu apglabāšanas krātuvē, taču ne kā otrreizēju izejvielu. Pagaidām BNA pārstrāde un reģenerācija notiek tikai vienā no sadzīves atkritumu poligoniem. 

Jāņem vērā, ka jebkuram materiālam, kas ir iegūts no atkritumiem, ir risks kļūt par piesārņojuma avotu tā nepareizas sagatavošanas vai pielietojuma dēļ. Tāpēc no BNA iegūtajam kompostam pirms tā atzīšanas par materiālu, kas vairs nav atkritumi, ir obligāti veicamas ķīmiskās analīzes tā kvalitātes novērtēšanai.

Noteikumu projektā paredzēts, ka no BNA iegūto kompostu varēs lietot divos veidos: pirmkārt, kā materiālu, kas izmantojams tilpņu aizbēršanai, otrkārt, kā materiālu, kas izmantojams sadzīves atkritumu poligona ikdienas pārklājuma izveidošanai un tehnsikajai agrikultūrai. 

Vienlaicīgi noteikta kārtība, kādā bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādātājs izveido kvalitātes pārvaldības sistēmu, kurā iekļauj noteiktos kritērijus atkritumu statusa izbeigšanai tehniskam kompostam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI