DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. septembrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

FM: Jūlijā turpinās spēcīgs preču eksporta kāpums, kas turpmākajos mēnešos, visticamāk, bremzēsies

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pamatojoties uz jaunākajiem Centrālās statistikas pārvaldes datiem par Latvijas preču ārējo tirdzniecību šā gada jūlijā, jāsecina, ka salīdzinājumā ar pērnā gada jūliju Latvijas preču eksporta vērtībai joprojām fiksēts straujš 20,1% kāpums, tomēr pirmajā pusgadā eksporta izaugsme katru mēnesi bija ap 30%. Savukārt, vērtējot preču eksporta vērtību pret iepriekšējo mēnesi, var secināt, ka eksporta apgrozījums  krītas jau otro mēnesi pēc kārtas – jūnijā par 3,1% un jūlijā vēl par 3,3%. Tas liecina par ārējā pieprasījuma samazināšanos. Sagaidāms, ka turpmākajos mēnešos divciparu eksporta izaugsme gada griezumā saglabāsies, bet pieauguma temps pakāpeniski mazināsies.

Ārējo pieprasījumu šā gada otrajā pusgadā varētu negatīvi ietekmēt bažas par recesiju ASV un Eiropas Savienībā (ES), kā arī Krievijas agresija Ukrainā un no tā izrietošās ekonomiskās sekas jeb augstās gāzes cenas, problēmas piegāžu ķēdēs, atsevišķu izejvielu deficīts, kas pilnā apmērā vēl nav atspoguļojies nedz ES, nedz Latvijas preču ārējās tirdzniecības datos.

Uz to, ka ārējais paprasījums bremzēsies, norāda arī starptautisko institūciju atjaunotās ekonomiskās prognozes. Ja šā gada janvārī Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) prognozēja, ka pasaules ekonomika 2022. gadā varētu palielināties par 4,4%, tad, pasliktinoties ģeopolitiskajai situācijai, SVF aktualizēja ekonomiskās prognozes šā gada jūlijā un vēlreiz samazināja globālās ekonomikas izaugsmes prognozes 2022. gadam līdz 3,2%. Tika pārskatīta arī nākamā gada ekonomiskā izaugsme, samazinot pasaules iekšzemes kopprodukta pieaugumu līdz 2,9%. Ekonomisko prognožu pārskatīšana lielā mērā ir saistīta ar Krievijas iebrukumu Ukrainā un no tā izrietošām sekām.

Preču eksporta vērtības pieaugums šā gada jūlijā bija fiksēts visām preču grupām, izņemot koksnes un koka izstrādājumu, kā arī metālu un to izstrādājumu grupu. Var atzīmēt divas preču grupas, kuras nodrošināja lielāko devumu eksporta izaugsmē. Pirmā grupa ir lauksaimniecības un pārtikas preču eksports, to eksporta vērtībai pieaugot par 52% jeb 96 miljoniem eiro salīdzinājumā ar pērnā gada jūliju. Šīs preču grupas eksportu veicināja būtiski augstāks graudaugu, piena produktu, alkoholisko dzērienu, gaļas un zivju izstrādājumu, kā arī eļļu eksports. Savukārt, otrā preču grupa ar nozīmīgu devumu eksporta kāpumā ir minerālprodukti. Būtiski palielinoties elektroenerģijas eksportam, kā arī naftas pārstrādes produktu un dabasgāzes reeksportam, minerālproduktu eksports pieauga vairāk nekā divas reizes jeb par 90 miljoniem eiro.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI