DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. septembrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Valsts sekretārs Andris Pelšs pieņem jaunos Kanādas, Somijas un Norvēģijas vēstniekus akreditācijas vizītē

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2022. gada 5. septembrī valsts sekretārs Andris Pelšs akreditācijas vizītē pieņēma Kanādas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Braienu Švarcu (Brian Szwarc), Somijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Anni Salorantu (Anne Saloranta) un Norvēģijas Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijā Īni Morengu (Ine Måreng).

Tikšanās laikā ar Kanādas vēstnieku A. Pelšs pateicās par Kanādas neatsveramo ieguldījumu Latvijas drošībā un aizsardzībā. Sarunu partneri bija vienisprātis, ka ir būtiski turpināt īstenot NATO Madrides samita lēmumus par militārās klātbūtnes stiprināšanu NATO Austrumu flangā, kas ir izšķiroši visas Eiropas drošībai.

Valsts sekretārs arī izteica Latvijas interesi aktivizēt ekonomisko dialogu ar Kanādu, īpaši augsto tehnoloģiju risinājumu izstrādē un produktu ražošanā. Vēstnieks apliecināja Kanādas vēlmi turpināt ciešo sadarbību ar Latviju drošībā un aizsardzībā, kā arī tirdzniecības un investīciju, kultūras un cilvēku apmaiņas jomā.

Tikšanās laikā ar Somijas vēstnieci A. Pelšs pauda gandarījumu par labajām Latvijas un Somijas attiecībām. “Somija ir ne tikai ģeogrāfiski tuvs kaimiņš, bet arī tuvs sabiedrotais. Mūsu attiecību pamatā ir kopīga izpratne par reģiona attīstības virzieniem un drošības jautājumiem,” sacīja valsts sekretārs.

Sarunas partneri bija vienisprātis, ka Latvijai un Somijai jāturpina ciešāka un koordinētāka sadarbība drošības un aizsardzības stiprināšanā. A. Pelšs atzinīgi novērtēja līdzšinējo sadarbību, gan strādājot kopīgā “Patria” 6x6 bruņu transportlīdzekļu ražošanas projektā, gan veidojot sadarbību starp Eiropas Izcilības centru cīņai ar hibrīdo apdraudējumu Helsinkos un NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centru Rīgā. Gandarījums ir arī par iespēju iegūt Somijas kolēģu pieredzi visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas veidošanā.

Sarunas laikā ar Norvēģijas vēstnieci valsts sekretārs novērtēja Latvijas un Norvēģijas attiecības kā ciešas un daudzpusīgas, kopīgi strādājot reģionālajos un starptautiskos formātos. Amatpersonas uzsvēra, ka drošības un stabilitātes nodrošināšana ir reģiona attīstības un labklājības pamatā. Latvija novērtē Norvēģijas ieguldījumu Baltijas reģiona drošības un noturības stiprināšanā.

Pārrunājot ekonomiskās attiecības, A. Pelšs norādīja, ka Latvija ir ieinteresēta sadarbības paplašināšanā informāciju un tehnoloģiju, inovāciju jomā, kā arī infrastruktūras projektu īstenošanā. Latvija augstu novērtē Norvēģijas finanšu instrumenta nozīmi, veicinot ciešāku divpusējo sadarbību un atbalstot mūsu pētniecības un izglītības nozares un uzņēmējus.

Akreditācijas ceremonija pie Latvijas Valsts prezidenta Egila Levita plānota 7. septembrī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI