DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. augustā, 2022
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidents: Islande ir apliecinājusi, ka mazas valstis var mainīt vēsturi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Šodien, 26. augustā, Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Islandes prezidentu klātbūtnē Baltijas valstu un Islandes ārlietu ministri parakstīja deklarāciju, apliecinot apņemšanos sadarboties un veidot drošāku, inovatīvāku un konkurētspējīgāku Ziemeļvalstu un Baltijas valstu reģionu. Deklarācija tika parakstīta vēsturiskā vietā Höfði House, kur 1991. gadā tika parakstīts diplomātisko attiecību atjaunošanas akts.

Uzrunājot klātesošos, Valsts prezidents uzsvēra: “Šajā telpā pirms 31 gada tika veidota gan politikas, gan tiesību vēsture. Islande pierādīja, ka salīdzinoši mazas valstis var mainīt vēsturi. Tieši mazas valstis nav saistītas ar ģeopolitiskām ambīcijām, tās var vieglāk ievērot multilaterālisma jeb daudzpusīguma principu.”

E. Levits skaidroja, ka šis multilaterālisma princips ir 1945. gadā ANO Statūtos izveidotās pasaules miera kārtības pamats: “Piemērojot multilaterālisma principus, mēs redzam, ka nav lielu vai mazu valstu, ir tikai vienlīdzīgas valstis. Islande darbojās kā ledlauzis, lai Baltijas valstis atkal tiktu iekļautas starptautiskajā kārtībā, proti, gūtu starptautisku atzīšanu. Tas bija emocionāli toreiz, un tas ir emocionāli arī tagad, jo mēs redzam, ka līdzīgi domājošas valstis pasaulē ir svarīgas.”

“Runājot par šī notikuma juridisko aspektu, Islande radīja ļoti svarīgu precedentu starptautiskajās tiesībās – atkārtotu pasaules miera kārtības atzīšanu, jo Baltijas valstu okupācija bija tās pārkāpums,” atzīmēja Valsts prezidents.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI