DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. augustā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Ar konferenci par vērtībām noslēdzas administratīvās justīcijas simtgade

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Otrdien, 30. augustā, plkst. 10.00–13.30 Rīgas pilī notiks konference “Vērtības un racionalitāte: to robežas sabiedrībā un tiesas spriešanā”, kas būs administratīvās justīcijas simtgades noslēguma pasākums. Konferenci organizē administratīvās tiesas sadarbībā ar Valsts prezidenta kanceleju.

Valsts identitāti veido konstitucionālas vērtības, kas ir konkrētās sabiedrības pamatvērtības. Tiesnesis ir šo vērtību sargs, un katras tiesā izskatāmās lietas mērķis un mēraukla ir šo vērtību aizsardzība. No tiesneša tiek arī sagaidīts, ka viņš pats savā rīcībā un attieksmē iemieso augstas cilvēciskās vērtības. Tādēļ administratīvās tiesas konferencē runās par vērtībām sabiedrībā un tiesas spriešanā.

Konferenci atklās Valsts prezidents Egils Levits un Senāta Administratīvo lietu departamenta priekšsēdētāja Veronika Krūmiņa.

Priekšlasījumu par vērtībām un cilvēka apziņas attīstību sniegs Integrālās izglītības institūta direktors, teologs un sabiedriskais darbinieks, pirmās Valstiskuma balvas laureāts Juris Rubenis. Otrs priekšlasījums – Valsts prezidenta Egila Levita skatījums par vērtību un judikatūras mijiedarbību.

Diskusijā par konferences tēmu piedalīsies Juris Rubenis, Egils Levits, senatore Jautrīte Briede, Latvijas Tautas frontes pirmais priekšsēdētājs Dainis Īvāns, filozofs Raivis Bičevskis un zvērināts advokāts Agris Bitāns. Diskusiju vadīs Latvijas Administratīvo tiesnešu biedrības priekšsēdētāja Lauma Paegļkalna.

Konference būs skatāma tiešraidē Valsts prezidenta kancelejas un Augstākās tiesas tīmekļvietnēs un sociālo tīklu kontos.

Senāta Administratīvo lietu departamenta priekšsēdētāja Veronika Krūmiņa norāda: “Konference ir svētku pasākums administratīvajiem tiesnešiem administratīvās justīcijas simtgades noslēgumā. Būtu jauki, ja konference sniegtu ne tikai jaunas atziņas, bet arī “pēcgaršu”, ka tiesneša ikdienas darbs, sargājot sabiedrības kopīgās vērtības, ir nozīmīgs un tiek novērtēts. Tāpat ceram, ka konferencē dzirdētais un pārdomātais iedvesmos tiesnešus nepagurt savas profesionālās misijas īstenošanā, neraugoties uz dažādiem izaicinājumiem.”

2021. gadā administratīvās tiesas atzīmēja divas jubilejas. Pirms 100 gadiem pieņemts Likums par administratīvām tiesām, kas lika pamatu administratīvajai justīcijai Latvijā, un pirms 20 gadiem pieņemts jauns, moderns Administratīvā procesa likums. Šo divu notikumu atzīmēšanai bija veltīts administratīvās justīcijas simtgades jubilejas gads, kura noslēguma konference notiek 2022. gadā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI