DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. augustā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Pieņemti jauni MK noteikumi dabas lieguma “Vidzemes akmeņainā jūrmala” dabas vērtību saglabāšanai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai nodrošinātu Latvijas un Eiropas Savienības nozīmes aizsargājamo biotopu un sugu saglabāšanu un dabas lieguma izveidošanas un aizsardzības mērķu sasniegšanu, dabas liegumam “Vidzemes akmeņainā jūrmala” ir pieņemti jauni Ministru kabineta individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi. 

Vidzemes akmeņainā jūrmala 1519 ha platībā atrodas Rīgas jūras līča austrumu krastā Limbažu novadā. Teritorija vienlaikus ir arī Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta daļa un ir iekļauta Eiropas Savienības aizsargājamo teritoriju tīklā Natura 2000 kā “B” tipa teritorija, kas nozīmīga īpaši aizsargājamo sugu, izņemot putnus, un īpaši aizsargājamo biotopu aizsardzībai.

Dabas liegumā ietverts maz pārveidots Rīgas jūras līča piekrastes posms ar Latvijā unikālu piekrastes ainavu: stāvkrastiem un akmeņainām pludmalēm. Teritorijā konstatēti 22 Eiropas Savienības nozīmes īpaši aizsargājamo biotopu veidi, sastopama ļoti liela piekrastes biotopu daudzveidība.

Kā īpaša vērtība aizsargājamajā teritorijā ir Latvijā ļoti reti sastopamais piekrastes biotops 1220 Daudzgadīgs augājs akmeņainās pludmalēs, kā arī 1230 Jūras stāvkrasti. Teritorija ir nozīmīga dzīvotne daudzām retām un aizsargājamām augu un dzīvnieku sugām. Īpaši vērtīgas ir arī vecās (ap 250 gadu) dabiskās priežu audzes, kā arī slapjie un mistrotie vecu lapkoku, īpaši melnalkšņu un ošu meži. Kurliņupītes lejtecē atrodami smilšakmens atsegumu ieskauti upes posmi, arī parkveida zālāju biotopi ar vecu ozolu grupām. Teritorijā izveidoti vairāki mikroliegumi meža biotopu aizsardzībai, divi ģeoloģiskie un ģeomorfoloģiskie dabas pieminekļi – “Ežurgas klintis un Zivtiņu klintis” un “Veczemu klintis”.

Dabas lieguma “Vidzemes akmeņainā jūrmala” aizsardzības ilgtermiņa mērķis ir bioloģiski daudzveidīgas un ainaviski vērtīgas teritorijas saglabāšana, kurā atrodami izcili vērtīgi jūras stāvkrastu, mēreni mitru pļavu un vecu lapkoku, īpaši melnalkšņu un ošu mežu biotopi un sugas – dzeltenā dzegužkurpīte Cypripedium calceolus, melnā dzilna Dryocopus martius un lapkoku praulgrauzis Osmoderma eremita.

Iepriekš teritorijas izmantošanu regulēja Ministru kabineta 2018. gada 14. augusta noteikumi Nr.516 “Dabas lieguma “Vidzemes akmeņainā jūrmala” individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi”, kas zaudējuši spēku kopš jauno Ministru kabineta 2022. gada 9 augusta noteikumu Nr. 492 “Dabas lieguma “Vidzemes akmeņainā jūrmala” individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi” spēkā stāšanās brīža. Jaunie noteikumi ikvienam interesentam pieejams: https://ieej.lv/eXVje.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI