DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. augustā, 2022
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

1991. gadā Islande lauza ģeopolitisko ledu, kā pirmā no pasaules valstīm atzīstot atjaunoto Baltijas valstu neatkarību

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Pēc Islandes prezidenta Gudni Jouhannessona (Mr Guðni Th. Jóhannesson) ielūguma 25. un 26. augustā triju Baltijas valstu prezidenti un ārlietu ministri darba vizītē Reikjavīkā atzīmē vēsturisko lēmumu, kad 1991. gada 22. augustā Islande kā pirmā no pasaules valstīm atzina atjaunoto Baltijas valstu neatkarību.

25. augustā, uzrunājot Islandes prezidentu, E. Levits akcentēja, ka Latvija vienmēr augstu novērtēs to, ka Islande nekad nav atzinusi Baltijas valstu inkorporāciju PSRS: “Jūs vienmēr esat aizstāvējuši starptautisko tiesību un suverenitātes principus, demokrātiju un cilvēktiesības.”

“Islande salauza ģeopolitisko ledu. Jūs toreiz bijāt pirmie pasaulē, kas atzina mūsu atgūto neatkarību, un vienmēr paliksiet mūsu tautas atmiņā kā drosmīga valsts, kas nebaidās iestāties par taisnību. Par savu brīvību šodien cīnās arī Ukraina, un mums visiem tāpēc ir tik saprotams, kādēļ jāaizstāv Ukrainas tauta,” vecākajā parlamentā Eiropā – Islandes Altingā – uzsvēra E. Levits.

Savukārt sarunā ar Islandes parlamenta priekšsēdētāju Birgiru Aurmansonu (Mr Birgir Ármannsson) un deputātiem Latvijas un Igaunijas prezidenti apliecināja savstarpēju ieinteresētību stiprināt mūsdienu Ziemeļvalstu un Baltijas valstu ciešo sadarbību, īpaši drošības un enerģētikas jautājumos.

Valsts prezidents Egils Levits arī izcēla mazo valstu lomu, aizstāvot starptautisko taisnīgumu un tiesiskumu, kā arī multilaterālismu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI