DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. augustā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

CERN padomes prezidents Latvijas zinātnei prognozē nākotnes potenciālu globāli nozīmīgu inovāciju pētīšanā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Trešdien, 2022. gada 24. augustā, Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretāre Līga Lejiņa un Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktors Dmitrijs Stepanovs uzņēma Eiropas Kodolpētniecības Centra (CERN) padomes prezidentu Eliezeru Rabinoviču (Eliezer Rabinovici), lai pārrunātu ilgtermiņa sadarbības potenciālu.

„Eksperimentālā augstas enerģijas daļiņu fizika ir viens no prominentākajiem zinātnes virzieniem pasaulē un es esmu gandarīts, ka arī Latvija vēlas būt inovāciju virzītājs šajā jomā.  Latvijas pirmais gads CERN asociētās dalībvalsts statusā bijis ļoti produktīvs, jo redzams Latvijas zinātniskās kompetences sniegums vairākos CERN eksperimentos, piemēram, CMS, MEDICIS, AEgIS, kā arī CERN paātrinātāju tehnoloģiju projektos, piemēram, I.FAST. Ņemot vērā Latvijas kompakto zinātnes ekosistēmu ir nepieciešams izvērtēt prioritātes un stratēģiski koncentrēt resursus konkrētu specializāciju mērķu sasniegšanai. Latvijas zinātnei prognozēju nākotnes potenciālu globāli nozīmīgu inovāciju pētīšanā, kas būtiski mainīs pasauli,” teic CERN padomes prezidents Eliezers Rabinovičs.

Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāre Līga Lejiņa sarunā piebilst: „Sadarbība starp CERN un Latviju ir veicinājusi daudz straujāku augstas enerģijas fizikas un paātrinātāju tehnoloģijas nozares attīstību Latvijā un nodrošina, ka Latvijas zinātnieki var saturīgi piedalīties daļiņu fizikas pētniecībā pasaules līmenī. CERN asociētās dalībvalsts ietvaros redzama ļoti laba sadarbība starp lielākajām zinātnes universitātēm, kas ļauj Latvijai veiksmīgi iesaistīties paātrinātāju tehnoloģiju pilnveides un pētniecības projektos. Pateicoties šai programmai ir iespējams nodrošināt jauno zinātnieku piesaisti, tādējādi veicinot zinātniskās izcilības līmeņa izaugsmi Latvijā gan tagadnei, gan nākotnei”.

Latvija par CERN asociēto dalībvalsti kļuva pirms gada – 2021. gada 2. augustā. Pateicoties IZM piešķirtajam finansējumam, kā arī zinātnes un uzņēmējdarbības vides aktivitātēm, gada laikā Latvija ir būtiski stiprinājusi savas pozīcijas daļiņu fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju jomā  un paplašinājusi zinātnieku kopienu, kas strādā CERN.

Lai turpinātu sistemātisko darbu pētnieciskās kapacitātes stiprināšanā augstas enerģijas fizikas jomā, 2022. gada 24. augustā izsludināts otrais valsts pētījumu programmas “Augstas enerģijas fizika un paātrinātāju tehnoloģijas” atklāta konkursa uzsaukums. Sagaidāms, ka tuvākā mēneša laikā tiks iesniegti daudz institūciju konsorciju projektu priekšlikumi, bet akceptētā projekta īstenošana sāksies rudenī.

Konkursā var piedalīties Latvijas Republikas zinātniskās institūcijas, kas reģistrētas Zinātnisko institūciju reģistrā un kas atbilst pētniecības organizācijas definīcijai. Programmas ietvaros veicamā projekta valsts budžeta finansējums līdz 2026. gadam ir 1,5 milj. eiro. Valsts pētījumu programmas "Augstas enerģijas fizika un paātrinātāju tehnoloģijas" projektu pieteikumu atklātā konkursa nolikums un tā pielikumi pieejami Latvijas Zinātnes padomes interneta vietnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI