DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. augustā, 2022
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Lai teātris ienāktu skolā: mobilo teātra izrāžu prezentācija Rīgas skolotājiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Izrāde “Gleznas ārpus rāmjiem”, nodibinājums “Mūzikas un mākslas atbalsta fonds”

Pirmdien, 29. augustā, Rīgas 13. vidusskolā (Pulkveža Brieža iela 25, Rīga) notiks izbraukuma izrāžu teātra diena, kurā Rīgas izglītības iestāžu pedagogi aicināti iepazīt mobilo teātra izrāžu klāstu, ko Latvijas skolēniem piedāvā nevalstiskie teātri. Šajā notikumā piedalīsies četru nevalstisko teātru producenti un radošās grupas, kas programmā “Latvijas skolas soma” dodas uz skolām ar izbraukuma izrādēm “Istabas teātris”, “Cēsu Mazais teātris”, “Tapala lapa” un “Mūzikas un mākslas atbalsta fonds”.

“Vēlamies iepazīstināt skolotājus ar izbraukuma teātra izrāžu piedāvājumu un iespējām, tā ļaujot skolotājiem pašiem piedzīvot izrādes klātienē un paplašināt savu izpratni par laikmetīgu teātri bērniem un jauniešiem. Savukārt pašiem izrāžu veidotājiem tā ir iespēja sastapties ar skolotājiem, uzklausīt skolu un skolotāju vajadzības, kā arī pārrunāt pieredzes ar izbraukuma izrādēm, iespējamo izrāžu viesošanos konkrētās skolās un nākotnes projektu idejas teātru izbraukumiem uz Latvijas skolām,” stāsta izbraukuma izrāžu teātra dienas idejas autors, “Istabas teātra” mākslinieciskais vadītājs Jānis Znotiņš.

“No plašā programmā “Latvijas skolas soma” pieejamo kultūras norišu klāsta skolotājam nereti ir grūti izvēlēties saviem skolēniem atbilstošāko. Turklāt, ja izrāde nav redzēta, daļai skolotāju liekas riskanti uz to aicināt skolēnus. Tāpēc jo lielāku prieku mums sagādāja pašu teātra profesionāļu ierosinājums radīt skolotājiem īpašu iespēju klātienē iepazīties vismaz ar daļu nevalstisko teātru daudzveidīgā mobilo izrāžu piedāvājuma. Zinot, ka programmas “Latvijas skolas soma” koordinatore Rīgā Velta Zdanovska meklē veidus, kā palīdzēt saviem pedagogiem, savedām abas puses kopā, un šī lieliskā iecere tūlīt kļūs par īstenību,” stāsta programmas “Latvijas skolas soma” vadītāja Aija Tūna.

“Četros programmas darbības gados radušās jaunas mobilās izrādes un gan skolotāji, gan pati nozare aizvien vairāk pārliecinās, ka mobilās vai vietai radītās izrādes var būt nopietni ņemamas un augsti profesionālas kultūras norises. Pragmatiski raugoties, šādas izrādes vieglāk iestrādāt skolas mācību ritmā un tās ietaupa laika un finanšu resursus nokļūšanai teātrī. Rezultātā skolēniem var nodrošināt plašāku kultūras pieredžu klāstu un, labi plānojot, neizpaliks arī brauciens uz teātri,” Aija Tūna turpina.

Teātra dienas ievadā plkst. 10.00 skolotājiem būs iespēja uzzināt programmas “Latvijas skolas soma” aktualitātes, kā arī noskatīties teātru piedāvājumu īsās prezentācijas. Pilnā apjomā tiks piedāvātas četras izrādes, kas jau izpelnījušās skolotāju un skolēnu atzinību dažādās Latvijas vietās – plkst. 11.00 vienlaikus dažādās skolas telpās būs skatāma Cēsu Mazā teātra izrāde “Dullais” un Ērika Vilsona monoizrāde “R. Blaumaņa Pazudušais dēls”, ko piedāvā Kultūras attīstības biedrība “Tapala lapa”. Pēc nelielas pauzes plkst. 12.30 skolotājiem būs iespēja redzēt Mūzikas un mākslas atbalsta fonda veidoto izrādi “Gleznas ārpus rāmjiem” un “Istabas teātra” izrādi “Klusētāji”, kas tāpat kā izbraukumos uz skolām vienlaikus norisināsies vairākās klašu telpās. Pēc izrāžu noskatīšanās plkst. 14.00 skolotāji aicināti uz sarunu ar izrāžu veidotājiem.

Izbraukuma izrāžu teātra diena ir pašu nevalstisko teātru producentu iniciatīva, kas īstenota sadarbībā ar kultūrizglītības programmu “Latvijas skolas soma”, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentu un Rīgas 13. vidusskolu.

Lai apmeklētu pasākumu, Rīgas izglītības iestāžu skolotājiem jāaizpilda pieteikuma anketa šeit: https://docs.google.com/forms/d/1v4UN1t4d9l2puXoMSdPmU4dKfQTMt3SxZZArop4PJzQ/prefill

Izrāžu anotācijas

  • Izrāde “Dullais”, 60 min; Plkst. 11.00

Cēsu Mazais teātris (biedrība “Tapims”)

7.–12. klasei

Izrāde “Dullais”, kas balstīta Sudraba Edžus “Dullais Dauka” motīvos, veidota kā stāsts par zēnu, kurš, tiecoties uzzināt kaut ko vairāk, saskaras ar pieaugušo nesapratni, neiedziļināšanos  un bardzību, un aktieru personīgajiem stāstiem, kuros viņi dalās ar piedzīvotajiem notikumiem un emocijām. Jauniešiem ir tik daudz jautājumu, bet pieaugušajiem pārāk maz atbilžu. Kā tas ir, ja pieaugušais zina labāk, kas bērnam vajadzīgs?

Režisors – Mārtiņš Eihe, lomās – Anna Nele Āboliņa, Liena Šmukste, Emīls Krūmiņš un Ģirts Rāviņš.

Izrāde ieguvusi “Spēlmaņu nakts 2019/2020” nomināciju “Gada izrāde jauniešiem”.

  • Monoizrāde “R. Blaumaņa Pazudušais dēls”, 45 min; Plkst. 11.00

Kultūras attīstības biedrība “Tapala lapa”

10.–12. klasei

“R. Blaumaņa Pazudušais dēls” ir Ērika Vilsona monoizrāde, kurā ar skolēnu līdzdalību tiek izspēlēta Rūdolfa Blaumaņa bēdu luga “Pazudušais dēls”. Iestudējums robežojas ar lekciju, sarunu un lugas analīzi, vērš skatītāju uzmanību uz dramaturģijas kā literatūras veidu un traģēdijas kā dramaturģijas žanru, un aicina uz kopīgu refleksiju par ētiskiem jautājumiem, kas skar vecāku un bērnu, draugu un mīļoto cilvēku attiecības.

Kā tieši, tā netieši izrāde uzdod teorētiskus un ētiskus jautājumus. Kas ir stāsts? Kas ir dramaturģija? Kas ir traģēdija? Kādas ir likumsakarības, kas stāstu veido gan teātrī uz skatuves, gan dzīvē, no kuras smeļas un kuru izvērtēt aicina teātris? Kā veidojas dažādu cilvēku savstarpējās attiecības? Kāda nozīme tajās ir naudai, izskatam, godam, azartam, mīlestībai? Kas ir mīlestība? Kas ir ģimene? Kas ir ētiski pareiza rīcība? Ko nozīmē būt draugam? Ko nozīmē būt dēlam (vai meitai), mātei, tēvam? Kas ir piedošana?

Režisors – Ēriks Vilsons.

  • Izrāde “Gleznas ārpus rāmjiem”, 60 min; Plkst. 12.30

Nodibinājums “Mūzikas un mākslas atbalsta fonds”

7.–12. klasei

Izrāde atraktīvā veidā iepazīstina jauniešus ar spilgtiem Latvijas gleznotājiem un glezniecības žanriem, izspēlējot tos dažādās teātra formās un iesaistot izrādē arī pašus jauniešus. Piecas gleznas, pieci glezniecības žanri un sestā “glezna”, kas top kopā ar skolēniem. Seši žanri. Seši mākslinieki. Biruta Baumane, Kārlis Miesnieks, Bruno Vasiļevskis, Felicita Pauļuka, Vilhelms Purvītis un varbūt... Sestais būsi tu? Trīs aktieru pavadībā gleznas atdzīvosies un izkāps no rāmjiem visdažādākajās teātra formās. Viena pārtaps baisā detektīvā, cita dzejiskā mūziklā un kāda arī klaunādē. Izrāde atklāj mūsu iztēles neierobežotās iespējas. Kā atrast savu žanru, kurā runāt ar moderno pasauli? Galvenais, nebaidīties meklēt.

Teksts – Anete Konste, režija – Viesturs Roziņš, aktieri – Anna Nele Āboliņa, Artūrs Trukšs, Pāvels Griškovs, scenogrāfija – Ūna Laukmane, horeogrāfija – Katrīna Albuže, mūzika –  Jēkabs Nīmanis, konsultanti – Eduards Dorofejevs (Latvijas Nacionālais mākslas muzejs), Ingrīda Burāne (Latvijas Mākslas akadēmijas Informācijas centrs), Ieva Putniņa, Margrieta Griestiņa.

  • Izrāde “Klusētāji”, 45 min; Plkst. 12.30

“Istabas teātris” (biedrība “Pusstāvs”)

5.–12. klasei (vienas izrādes laikā skolēnu vecuma atšķirība nevar pārsniegt divus gadus)

Šo stāstu iedvesmojuši patiesi notikumi.

Izrāde “Klusētāji” ir par cilvēku vienaldzību un tās drūmajām sekām. Kāpēc bieži vien izvēlamies klusēt, kad patiesībā būtu vajadzējis iesaistīties un runāt? Vai tiešām runāšana vienmēr ir sudrabs un klusēšana – zelts?

Trīs jauni cilvēki – Santa, Krišjānis un Ikars – atcerēsies piedzīvoto un pastāstīs par kādu satraucošu notikumu, kas ar viņiem atgadījies laikā, kad viņi mācījās vienā klasē. Viss izvērstos citādi, ja viņi izšķirošā brīdī nebūtu izvēlējušies klusēt.

Izrādes darbība norisinās trīs klases telpās, stāsta varoņiem mainoties vietām un ik pa laikam sastopoties. Tādejādi katra no skatītāju grupām redzēs to pašu un tomēr citu izrādi. Skatītājiem būs iespēja uzzināt, kāds ir katra iesaistītā jaunieša skatupunkts uz notikušo – kas viņiem lika tā rīkoties, ko viņi gribētu mainīt un kā viņi šodien sadzīvo ar pagātnē pieņemtajiem lēmumiem.

Izrāde ir radīta speciāli skolām, tādēļ izrādes publiska izrādīšana var notikt jebkurā skolā, kurā iespējams izrādes vajadzībām atvēlēt trīs blakus esošas klases un gaiteni.

Režisors – Jānis Znotiņš, dramaturģe – Ance Muižniece, scenogrāfe – Pamela Butāne, lomās – Anta Aizupe, Oskars Florencs-Vīksne, Jānis Znotiņš.

Kopš 2018. gada rudens kultūrizglītības programma “Latvijas skolas soma” skolēniem nodrošina valsts apmaksātu iespēju regulāri iepazīt Latvijas kultūras vērtības un laikmetīgās izpausmes, saistot tās ar mācību saturu. Programmu “Latvijas skolas soma” administrē Latvijas Nacionālais kultūras centrs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI