DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. augustā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība
1
1

Notiks Kanādas bruņoto spēku pavēlniecības Latvijā komandiera maiņas ceremonija

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pirmdien, 15. augustā, Ādažu bāzē aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieks ģenerālmajors Imants Ziediņš apmeklēs Kanādas bruņoto spēku pavēlniecības Latvijā komandiera maiņas ceremoniju, kurā amatā stāsies pulkvedis Vinss Kiršteins (Vince Kirstein), nomainot līdzšinējo komandieri pulkvedi Žanu Fransuā Kodenu (Jean-Francois Cauden).

“Latvijai un Kanādai ir izcila militārā sadarbība, kuru turpināsim attīstīt, veidojot NATO daudznacionālo kaujas grupu par brigādes līmeņa vienību. Vēlos pateikties Kanādas bruņoto spēku pavēlniecības līdzšinējam komandierim par dienestu un vadības atbalsta nodrošināšanu kaujas grupas Kanādas karavīriem, kā arī sveikt jauno komandieri, atsākot dienesta gaitas Latvijā,” pauž aizsardzības ministrs A. Pabriks.

 Svinīgajā ceremonijā piedalīsies arī Kanādas bruņoto spēku Apvienoto operāciju pavēlniecības komandieris viceadmirālis Bobs Ohterlonijs (Bob Auchterlonie) un Kanādas bruņoto spēku 1. divīzijas komandieris ģenerālmajors Marks Miseners (Mark Misener).

Pulkvedis V. Kiršteins ir dienējis NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupā, iepriekš ieņemot Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandiera  vietnieka amatu. Pulkvedis Ž. F. Kodens dienestu turpinās daudznacionālajā divīzijas štābā “Ziemeļi”.

Kanāda ir vadošā valsts Latvijā izvietotajai NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupai, ko veido vairāk nekā 1700 karavīru no 11 valstīm – Albānijas, Čehijas, Itālijas, Islandes, Kanādas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas, Spānijas un Ziemeļmaķedonijas.

Ikdienā sabiedroto karavīri piedalās kopīgās militārās mācībās ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, tādējādi uzlabojot savietojamību ar sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.

Vienošanās par sabiedroto spēku klātbūtni Baltijas valstīs un Polijā NATO paplašinātās klātbūtnes ietvaros tika apstiprināta NATO samitā Varšavā 2016. gada jūlijā,  šādi demonstrējot alianses vienotību un apņemšanos aizsargāt NATO dalībvalstis pret iespējamu agresoru. Savukārt jau 2017. gada 19. jūnijā Ādažu bāzē notika svinīgā NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas sagaidīšanas ceremonija.

Atbilstoši NATO samitā Madridē pieņemtajiem lēmumiem šī gada 29. jūnijā, aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Kanādas aizsardzības ministre Anita Ananda (Anita Anand) parakstīja deklarāciju par NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas stiprināšanu un turpmāko attīstību, palielinot to līdz brigādes līmenim.

Saskaņā ar deklarāciju Kanāda apņemas turpināt vadīt NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupu, kā arī sadarboties ar NATO dalībvalstīm nepieciešamās infrastruktūras līdzfinansēšanā, lai nodrošinātu alianses atturēšanas un aizsardzības spēju tālāku stiprināšanu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI