DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. augustā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Latvijas ministriju eksperti Bļodnieces vadībā iepazīsies ar Somijas pieredzi obligātā militārā dienesta ieviešanā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 10. līdz 11. augustam Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāre Baiba Bļodniece dosies vīzītē uz Somiju, lai kopā ar Latvijas Iekšlietu, Tieslietu, Veselības un Labklājības ministriju ekspertiem iepazītos ar Somijas pieredzi visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas un obligātā militārā, kā arī alternatīvā dienesta ieviešanā.

Vizītes laikā Latvijas ministriju pārstāvji apmeklēs Somijas Veselības ministriju, lai iepazītos ar Somijas pieredzi alternatīvā dienesta īstenošanā veselības aprūpes iestādēs, medicīnas personāla apmācību kara medicīnas jomā, kā arī resursu plānošanu un medicīnas personāla uzdevumiem krīzes situācijās.

Tāpat ministriju eksperti apmeklēs Somijas Aizsardzības ministriju, kur ar Somijas Drošības komitejas vadību pārrunās valsts, privātā un nevalstiskā sektora sadarbību visaptverošas valsts aizsardzības ieviešanā.

Aizsardzības ministrijā Latvijas delegācija arī tiksies ar Somijas aizsardzības nozares pārstāvjiem, kuri iepazīstinās ar valsts pieredzi obligātā militārā un alternatīvā dienesta ieviešanā un īstenošanā.

Tāpat vizītes laikā Latvijas eksperti iepazīsies ar Somijas civilās aizsardzības plāniem, reģionālā un nacionālā līmeņa apziņošanas sistēmu un infrastruktūru, tostarp, bumbu patvertnēm.

Somijā Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāre arī apmeklēs uzņēmumu “Patria”, ar ko Latvija un Somija noslēgušas vispārīgo vienošanos par 6x6 bruņumašīnu iegādi, lai apspriestu projekta norisi.

Latvija, Somija un uzņēmums “Patria Land Oy” pētniecības un izstrādes līgumu, kas paredz izstrādāt valstu prasībām pielāgotu transportlīdzekli,  noslēdza 2020. gada 15. oktobrī. Savukārt vispārīgo vienošanos par 6x6 bruņumašīnu iegādi no uzņēmuma “Patria” Latvijas un Somijas aizsardzības ministri parakstīja pērn 30. augustā Ādažu bāzē. Latvijas pasūtījuma līgumcena ir aptuveni 200 miljoni eiro, un tas ietver vairāk nekā 200 jaunu bruņumašīnu piegādi līdz 2029. gadam, sākotnējo uzturēšanu un personāla apmācības.

Pērn 29. oktobrī Somijas uzņēmums “Patria” saskaņā ar vispārīgās vienošanās nosacījumiem Latvijai jau piegādāja pirmos četrus jaunos 6x6 bruņu transportlīdzekļus.

Kopš šī gada marta Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, tostarp Zemessardzei, paredzētie 6x6 bruņutransportieri “Patria” jau tiek daļēji komplektēti Cēsīs esošajā Latvijas uzņēmumā SIA “Defence Partnership Latvia”. Plānots, ka no 2023. gada transportlīdzekļu komplektācija Latvijā tiks veikta pilnā apmērā.

Jau ziņots, ka Aizsardzības ministrija ir uzsākusi darbu pie Valsts aizsardzības dienesta pakāpeniskas ieviešanas Latvijā, kas paredz piecu gadu laikā izveidot sistēmu, kurā visi 18 līdz 27 gadus veci Latvijas pilsoņi-vīrieši, bet sievietes šajā pašā vecuma grupā varēs izvēlēties vienu no četriem dienesta veidiem: Valsts aizsardzības dienestu, Zemessardzi, vada komandiera kursu augstskolā vai alternatīvo – Iekšlietu  ministrijas, Veselības, Labklājības ministrijas – dienestu.

Visaptveroša valsts aizsardzība ir noteikta kā viena no Latvijas valdības prioritātēm, kas paredz stiprināt aizsardzības spējas sasaistē ar valsts un sabiedrības gatavību pašorganizēties un pārvarēt krīzes.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI