DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. augustā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Ar Matīsa ielas ūdenstorņa pastmarku Latvijas Pasts noslēdz šai arhitektūras tēmai veltīto filatēlijas sēriju

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes foto

2022.gada 12.augustā Latvijas Pasts plāno izdot ceturto un noslēdzošo ūdenstorņu tēmai veltīto pastmarku sērijā Latvijas arhitektūra – uz tās attēlots otrs t.s. dvīņu ūdenstornis, kas atrodas Rīgā, Matīsa ielā, un ir viens no senākajiem ūdenstorņiem pilsētā. Jaunās pastmarkas dizainu miniatūras gleznas formā veidojis mākslinieks Aleksejs Naumovs. Ūdenstorņa pastmarku sākotnēji varēs iegādāties lielāko pilsētu pasta nodaļās, kā arī Latvijas Pasta e-veikalā https://veikals.pasts.lv/. Pastmarkas pirmās dienas zīmogošana paredzēta 12.augustā pasta centrā Sakta Brīvības bulvārī 32, Rīgā, no plkst.9 līdz 18.

Uz noslēdzošās ūdenstorņu tēmai veltītās pastmarkas redzams otrs no t.s. dvīņu ūdenstorņiem, kas atrodas Rīgā, Matīsa ielā. Pastmarka izdota 25 000 eksemplāru tirāžā, un tās nominālvērtība ir 1,20 eiro, kas atbilst vēstuļu korespondences apmaksai svara kategorijā līdz 20 gramu Latvijas teritorijā. Līdz ar pastmarku izdota arī speciāla aploksne 800 eksemplāru tirāžā. Jauno filatēlijas izdevumu dizainu veidojis mākslinieks A.Naumovs, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors un bijušais rektors.

Rīgā, Matīsa ielā, atrodas divi paši vecākie Rīgas ūdenstorņi – t.s. dvīņu ūdenstorņi, kas ir vieni no interesantākajiem Rīgas komunālās saimniecības elementiem. Viens no Matīsa ielas ūdenstorņiem redzams uz pirmās ūdenstorņu tēmai veltītās pastmarkas, kuru Latvijas Pasts izdeva 2019.gadā, savukārt uz noslēdzošās šīs filatēlijas sērijas pastmarkas attēlots otrs Matīsa ielas ūdenstornis. Abi ūdenstorņi ir vieni no pirmajām Rīgā būvētajām šāda veida ūdensapgādes sistēmām, celti no 1896. līdz 1897.gadam, pēc arhitektu Oto Intces un Rūdolfa Friša projekta. Savas funkcijas ūdenstorņi pildīja līdz 1905.gadam, bet pašlaik to rezervuāri ir tukši. Dvīņu ūdenstorņi ir noteikti par valsts nozīmes arhitektūras pieminekļiem.

Jauno pastmarku un aploksni Ūdenstornis Rīgā, Matīsa ielā iespējams apskatīt te.

Pastmarku sērija Latvijas arhitektūra tiek izdota kopš 2010.gada, izceļot būtiskas vēsturiskās celtnes vai modernas jaunbūves. Iepriekšējos gados izdotas pastmarkas, uz kurām attēlots Dailes teātris, Cēsu koncertzāle, Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskais centrs Torņakalnā, kā arī citi Latvijas arhitektūras objekti. Visas Latvijas arhitektūras sērijas pastmarkas iespējams aplūkot šeit.

Nākamais filatēlijas izdevums plānots 26.augustā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI