DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. augustā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Par izskatāmām lietām no 8. līdz 12.augustam

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Senāta Administratīvo lietu departaments tiesas sēdē mutvārdu procesā izskatīs vienu lietu. Rakstveida procesā izskatīs četras kasācijas sūdzības par Administratīvās apgabaltiesas spriedumiem un divas blakus sūdzības par zemākas instances tiesas lēmumiem. Kasācijas sūdzības iesniegtas lietās, kurās atbildētāji ir Valsts ieņēmumu dienests, Latvijas Nacionālais metroloģijas centrs, Latvijas Nacionālais akreditācijas centrs un Jelgvas novada dome.

Informācija par atsevišķām lietām:

  • Administratīvo lietu departaments 8.augustā tiesas sēdē mutvārdu procesā izskatīs pieteicējas kasācijas sūdzību par Administratīvās apgabaltiesas spriedumu.

Lietā izskatāmais tiesību jautājums ir par to, vai SIA „Latvijas nacionālais metroloģijas centrs” Metroloģijas birojs bija tiesīgs prasīt iesniegt alkometru tipa testēšanas pārskatus, kas atbilst Starptautiskās reglamentētās metodoloģijas organizācijas (International Organization of Legal Metrology) rekomendācijai OIML R126:2012 „Elpas analizatori (pierādījuma)”, un nevērtēt pieteicējas iesniegumus par alkometru tipu apstiprināšanu atbilstoši Ministru kabineta 2005.gada 20.decembra noteikumi Nr. 977 „Prasības mēraparātiem, ar kuriem nosaka alkohola koncentrāciju personas izelpotajā gaisā”. (Lieta Nr.SKA-327/2022).

  • Administratīvo lietu departaments 9.augustā rakstveida procesā izskatīs Valsts ieņēmumu dienesta kasācijas sūdzību par Administratīvās apgabaltiesas spriedumu.

Lietā ir strīds par to, vai iedzīvotāju ienākuma nodoklis, kas aprēķināts par periodu pirms maksātnespējas procesa pasludināšanas, bet kura aprēķināšanas un maksāšanas pienākums parādniekam iestājas maksātnespējas procesa laikā pēc tam, kad ir notecējis kreditoru prasījumu iesniegšanas termiņš, pieskaitāms pie fiziskās personas maksātnespējas procesa izmaksām jeb uzskatāms par kārtējo nodokļu maksājumu, vai arī par to bija iesniedzams kreditora prasījums.

Apgabaltiesa atzina, ka Valsts ieņēmumu dienestam bija jāpiemēro Maksātnespējas likuma 73.panta vienpadsmitā daļa un aprēķinātais nodokļu parāds bija jāpiesaka kā kreditora prasījums. Savukārt Valsts ieņēmumu dienests kasācijas sūdzībā norāda, ka Maksātnespējas likuma 73.panta vienpadsmitā daļa gadījumos, kad kreditora prasījuma pieteikšanu Maksātnespējas likums vairs nepieļauj, nav piemērojama. Pretējā gadījumā rodas absurda situācija, kad, no vienas puses, attiecīgie nodokļu maksājumi ir jāpiesaka kā kreditora prasījumi, no otras puses – termiņa notecējuma dēļ konkrētie kreditora prasījumi vairs nav pieļaujami (Lieta Nr.SKA-95/2022).

  • Administratīvo lietu departaments 9.augustā rakstveida procesā izskatīs lietu par Valsts ieņēmumu dienesta lēmumu par uzņēmuma amatpersonas iekļaušanu riska personu sarakstā.

Apgabaltiesa atzinusi, ka brīdī, kad tika pieņemts lēmums par pieteicēja iekļaušanu riska personu sarakstā, bija iestājušies visi likuma „Par nodokļiem un nodevām” 1.panta 31.punkta „e” apakšpunktā paredzētie kritēriji. Konstatējot šo kritēriju iestāšanos, tiesai vairs nav jāvērtē, vai pieteicēja iekļaušana riska personu sarakstā ir samērīga, jo lietderības apsvērumus jau ir izdarījis likumdevējs, pieņemot konkrēto tiesību normu un nosakot kritērijus, kādiem izpildoties, persona ir iekļaujama riska personu sarakstā.

Senātam jāizskata jautājums, vai apgabaltiesa pamatoti atzina, ka pieteicējs atbilstoši minētajai normai ir iekļaujams riska personu sarakstā (Lieta Nr.SKA-103/2022).

  • Administratīvo lietu departaments 10.augustā rakstveida procesā izskatīs pieteicēju kasācijas sūdzības par Administratīvās apgabaltiesas spriedumiem.

Lietā izskatāmais tiesību jautājums ir par to, vai strīds par pašvaldības deputāta subjektīvo publisko tiesību izmantošanu vai to satura un apjoma noskaidrošanu ir pakļauts administratīvajai tiesai. (Lieta Nr. SKA-483/2022).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI