DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

VARAM: Atklātība un sabiedrības iesaiste pašvaldību darbā ir mūsdienīgas valsts stūrakmens

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs piedalījās biedrības  “Sabiedrības par atklātību – Delna” pētījuma “Pašvaldību atklātības indekss II” rezultātu prezentācijas pasākumā, kur, uzrunājot dalībniekus, uzsvēra sabiedrības līdzdalības veicināšanu pašvaldības darbā un atklātības nodrošināšanu lēmumu pieņemšanas procesos.

Ministrs Plešs: “Mēs dzīvojam laikā, kad strauji attīstās tehnoloģijas un sabiedrības pieprasījums pēc ērti pieejamas un interaktīvas informācijas veicina arī digitālas pārvaldības ieviešanu pašvaldībās. Iesaistoša un atklāta komunikācija ir ceļš uz pašvaldības un iedzīvotāju savstarpējo uzticību. Aicinu pašvaldības būt radošas un rast arvien jaunus risinājumus, kā atvērties sabiedrībai un kopīgi ar saviem iedzīvotājiem un uzņēmējiem ne tikai risināt izaicinājumus, bet arī uzlabot iedzīvotāju dzīves telpu un pilnveidot pakalpojumu kvalitāti!”

Tā, piemēram, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādātais Pašvaldību likums ir nodots Saeimai izskatīšanai un sagaidāms, ka jau drīzumā tas tiks pieņemts. Tas nostiprinās mūsdienīgas iedzīvotāju iesaistes formas pašvaldību darbā: iedzīvotāju padome, kolektīvais iesniegums un līdzdalības budžets. Kolektīvo iesniegums nacionālā līmenī plašāk pazīstams Manabalss.lv platformā, savukārt pašvaldības skatīs kolektīvus iesniegumus par vietējās nozīmes būtiskiem jautājumiem. Savukārt iedzīvotāju padomi kā konsultatīvu institūciju veidos un tās darba kārtību noteiks paši iedzīvotāji, paužot viedokli un iesniedzot domei lēmumu projektus par vietējām kopienām aktuālām problēmām. Turpretī līdzdalības budžets būs praktisks instruments, ar kura palīdzību jau no 2025. gada iedzīvotājiem būs iespēja lemt par noteiktu pašvaldības budžeta līdzekļu izlietojumu pašu iesniegtu projektu realizācijai, tādējādi uzlabojot gan apkārtējās vides infrastruktūru, gan pašvaldības pakalpojumu kvalitāti.

Kā informē “Delna”, pašvaldības ir gatavas mācīties no labās prakses un veiksmīgiem piemēriem, lai padarītu savu darbu atklātāku tādās jomās kā politika un lēmumu pieņemšanas procesi; organizatoriskā struktūra; finanses un publisko līdzekļu izmantošana; sabiedrības līdzdalības mehānismi; pretkorupcija un ētika; publiskie iepirkumi; pašvaldības uzņēmumu īpašumtiesības un finanses.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI