DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidents: Krievijas agresija pret Ukrainu nedrīkst samazināt starptautisko tiesību standartu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Valsts prezidents Egils Levits šodien Rīgas pilī tikās ar ANO Ģenerālās Asamblejas 76. sesijas prezidentu, Maldīvijas ārlietu ministru Abdulu Šahidu (Mr Abdulla Shahid), pārrunājot globālās dienaskārtības aktuālos jautājumus – klimata pārmaiņas, starptautisko tiesību jautājumus, Krievijas izraisīto karu Ukrainā, Latvijas aktīvo iesaistīšanos ANO darbībā.

Valsts prezidents izteica prieku par ANO Ģenerālās asamblejas prezidenta pirmo vizīti Latvijā un novērtēja sadarbību viņa prezidentūras laikā, pievēršoties gan ģeopolitiskajiem izaicinājumiem, gan Covid-19 pandēmijas seku mazināšanai, ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanai un citiem jautājumiem. A. Šahids sarunā atzīmēja, ka Latvija ir respektēta ANO dalībvalsts ar konstruktīvu pieeju starptautiskajā apritē un ANO ietvaros. A. Šahids pateicās Latvijai par aktīvo iesaistīšanos ANO struktūru darbā, aizstāvot noteikumos balstītu starptautisko kārtību, ilgtspējību, dzimumu līdztiesību un mieru. E. Levits atzīmēja, ka Latvija aktīvi turpinās uzsvērt tālāko ANO reformu nepieciešamību.

Valsts prezidents un ANO Ģenerālās Asamblejas 76. sesijas prezidents bija vienisprātis, ka globālajā dienaskārtībā jāturpina virzīt jautājumus par klimata pārmaiņām. E. Levits un A. Šahids pauda cerību, ka nākamajā Pasaules klimata konference, kas notiks š.g. novembrī Ēģiptē, tiks panākts progress šajā tematikā, ļaujot izvairīties no lielākas humānās krīzes, ko klimata pārmaiņas varētu radīt.

Tāpat liela uzmanība tika veltīta starptautisko tiesību sistēmai un miera nodrošināšanai pasaulē. Abas puses akcentēja mazo valstu lomu multilaterālismā un starptautisko tiesību principu garantēšanā. Valsts prezidents uzsvēra, ka Latvija kategoriski nosoda Krievijas agresiju pret Ukrainu, un ir jāizvērtē iespējas veidot īpašu tribunālu agresijas noziegumu izmeklēšanai. “Krievijas agresija pret Ukrainu nedrīkst mazināt starptautisko tiesību standartu. Tādēļ pārrunājām ideju izveidot īpašu tribunālu, kur tiks lemts par šīs agresijas juridisko novērtējumu. Tas ir diezgan sarežģīti, jo ir nepieciešams vairākums ar vismaz divām trešdaļām Ģenerālās Asamblejas locekļu balsīm. Taču esam vienisprātis, ka ideja jāvirza uz priekšu,” pēc tikšanās sacīja E. Levits. E. Levits novērtēja ANO Ģenerālās Asamblejas balsojumu, kurā ar 141 valsts atbalstu tika noteikts, ka, ja kāda ANO Drošības padomes dalībvalsts uzliek veto kādam no jautājumiem, tad tas jāskata diskusijā Asamblejas ietvaros.

Tikšanās laikā Valsts prezidents uzsvēra nepieciešamību ANO ietvaros turpināt uzturēt kiberdrošības un medijpratības jautājumus, tā kā tie saistīti ar vispārējo drošību pasaulē.

Valsts prezidents informēja A. Šahidu par Latvijas kandidatūru ANO Drošības padomē 2025. gada vēlēšanās uz padomes nepastāvīgā locekļa statusu. 

Abas puses arī izteica vēlmi attīstīt turpmāko Latvijas un Maldīvijas divpusējo dialogu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI