DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide
1
1

Paplašina saņēmēju loku atbalsta programmā atjaunojamo energoresursu izmantošanai mājsaimniecībās

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien Ministru kabinets apstiprināja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) piedāvātos grozījumus Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta ietvaros organizētajā projektu konkursā "Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana mājsaimniecībās – atbalsts atjaunojamo energoresursu izmantošanai", tādējādi ievērojami paplašinot potenciālo atbalsta saņēmēju loku. 

Viena no vairākām būtiskām izmaiņām – atbalstu varēs saņemt daudzdzīvokļu 1 - 5 stāvu māju mājsaimniecības, ja daudzdzīvokļu māja tiks pieslēgta centralizētajai siltumapgādes sistēmai, kā arī atbalsts mājsaimniecībām tiks sniegts, ja ēkas ir biedrību vai nodibinājumu, un arī reliģisko organizāciju īpašumā.  

Papildus tam pieņemtie grozījumi paredz paplašināt dzīvojamo māju (būvju) klasifikācijas klases, t.i. projektus var īstenot arī triju vai vairāku dzīvokļu mājās, triju vai vairāku dzīvokļu māju dzīvojamo telpu grupās (faktiski – rindu un dvīņu mājas).  

Turpmāk tiks atbalstīta arī saules paneļu un vēja ģeneratoru iegāde un uzstādīšana, kā arī pieslēgšanās centralizētajai siltumapgādes sistēmai tādās mājās, kas nav nodotas ekspluatācijā līdz projekta iesnieguma iesniegšanas dienai Vides investīciju fondā, ar nosacījumu, ka tas tiek izdarīts piecu gadu laikā pēc projekta līguma noslēgšanas.  

Kā ziņots iepriekš, kopš š.g. marta iedzīvotājiem ir iespēja Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta ietvaros pieteikties atbalsta programmai, kas paredz finansiālu atbalstu atjaunojamo energoresursu iekārtu iegādei  mājsaimniecībās vai pieslēgšanos centralizētajai siltumapgādes sistēmai. Jau šobrīd ir realizēti vairāk nekā 900 projekti, to skaitā jaunu   biomasas granulu katlu, siltumsūkņu un saules kolektoru iegāde, lai nomainītu esošos dabasgāzes, dīzeļdegvielas un akmeņogļu katlus vai pieslēgšanās centralizētai siltumapgādes sistēmai, kā arī saules paneļu, vēja ģeneratoru iegāde mājsaimniecībā elektroenerģijas pašpatēriņa vajadzību nodrošināšanai. Ar visiem nosacījumiem iedzīvotāji var iepazīties šeit.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI