DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Turpināsies divas IZM valsts pētījumu programmas augstas enerģijas fizikas un digitālo humanitāro zinātņu jomās

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2022. gada 14. jūlijā valdība apstiprināja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādātos rīkojumus par divu valsts pētījumu programmu (VPP) Augstas enerģijas fizika un paātrinātāju tehnoloģijas un Digitālās humanitārās zinātnes īstenošanu. IZM aicina zinātniskās institūcijas piedalīties projektu pieteikumu atklātajā konkursā, kas sadarbībā ar Latvijas Zinātnes padomi tiks izsludināts tuvākajā laikā.

Līdz šā gada oktobrim noslēgsies šo abu programmu ietvaros 2020. gadā uzsāktie projekti, kurus īsteno astoņas Latvijas zinātniskās institūcijas.

Projekta „Augstas enerģijas fizika un paātrinātāju tehnoloģijas” vadītājs PhD. Kārlis Dreimanis skaidro: „Eksperimentālā augstas enerģijas daļiņu fizika ir viens no prominentākajiem zinātnes virzieniem pasaulē. Pateicoties šai programmai, arī Latvijas zinātnieku grupa ir spējīga saturīgi piedalīties daļiņu fizikas pētniecībā pasaules līmenī. Esam veiksmīgi iesaistījušies vairākos Eiropas Kodolpētniecības Centra (CERN) vadītajos paātrinātāju tehnoloģiju pilnveides un pētniecības projektos. Šīs VPP ietvaros īpašu uzsvaru likām tieši uz jauno zinātnieku piesaisti, tādējādi veicinot zinātniskās izcilības līmeņa izaugsmi Latvijā gan tagadnei, gan nākotnei. Ar šīs programmas atbalstu ir sperti lieli un nozīmīgi soļi augstas enerģijas fizikas kopienas izveidē Latvijā, taču daudz izaicinājumu un neatlaidīga darba vēl ir priekšā. ”

Projekta „Humanitāro zinātņu digitālie resursi: integrācija un attīstība” vadītāja PhD. Sanita Reinsone norāda: „Programmas ietvaros divu gadu laikā uzlaboti, papildināti un no jauna izveidoti latviešu, latgaliešu un lībiešu valodai un kultūras saglabāšanai, pētīšanai un iepazīšanai svarīgi digitālie resursi, kas brīvi pieejami un izmantojami gan zinātnē un izglītībā, gan arī jebkuram interesantam. Multifunkcionālas digitālās platformas, vārdnīcas, datubāzes un korpusi, interaktīvas kartes un atvērto datu kopas sniedz būtisku ieguldījumu gan valodas un kultūras saglabāšanā, gan arī sekmē to pieejamību un pielietošanu jaunu zināšanu radīšanā un fundamentālas zināšanu infrastruktūras izveidošanā. Projekta plašā un daudzveidīgā izglītības programma ļāvusi digitālās humanitārās zinātnes nostiprināt augstākās izglītības programmās un devusi iespēju apgūt digitālo humanitāro zinātņu metodes plašam pētnieku un studentu lokam no gandrīz visām Latvijas augstskolām.”

Šodien valdībā apstiprinātā VPP „Augstas enerģijas fizika un paātrinātāju tehnoloģijas” dos iespēju līdz 2026. gadam īstenot un finansēt pētniecību dabaszinātnēs un inženierzinātnēs augstas enerģijas fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju jomās. Latvija ir CERN asociētā dalībvalsts un šī VPP veicinās valsts pilnvērtīgu dalību CERN, sekmēs jaunas sadarbības iespējas Latvijas zinātniekiem, kā arī augstskolu mācību spēkiem un studentiem, tādējādi stiprinot Latvijas pētniecības ekselenci un attīstību. Programmas kopējais finansējums ir 1,5 milj. eiro.

Apstiprinātās VPP „Digitālās humanitārās zinātnes” mērķis ir humanitāro zinātņu digitālo resursu attīstīšana, ekosistēmas fragmentācijas mazināšana un resursu globālās konkurētspējas veicināšana. VPP nodrošinās vismaz 140 dažādu humanitāro zinātņu digitālo resursu ilgtermiņa uzturēšanas atbalstu un attīstības iespējas līdz 2024. gadam. Programmas kopējais finansējums ir 1,3 milj. eiro.

Valsts pētījumu programma kā valsts pasūtījums ir zinātnes politikas īstenošanas mehānisms, ar kura palīdzību tiek identificēti un pētīti Latvijas ilgtspējai un attīstībai nozīmīgākie jautājumi, kuru risināšanai nepieciešams fokusēt Latvijas zinātnisko institūciju darbu, un noteikti to risināšanai attiecīgi zinātniskās pētniecības uzdevumi. Programma rada labvēlīgus apstākļus Latvijas ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanai, tajā skaitā valsts drošībai un ekonomiskās izaugsmes stimulēšanai, sabiedrības attīstībai un kultūras mantojuma saglabāšanai nepieciešamo zināšanu bāzi un cilvēkkapitālu, kā arī sabiedrības informēšanai un iesaistei.

VPP projektu konkursus organizē un īsteno Latvijas Zinātnes padome. Abu programmu konkursus plānots izsludināt šā gada augustā, ar plānoto projektu pieteikumu iesniegšanas termiņu šā gada septembrī.

Papildu informācija pieejama Latvijas Zinātnes padomes tīmekļvietnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI