DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Lauku saimniecību attīstību veicina jaunu zināšanu apguve un profesionālas konsultācijas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Zemkopības ministrijas (ZM) valsts sekretārs Raivis Kronbergs pirmdien un otrdien, 11. un 12. jūlijā, tikās ar Somijas konsultācijas dienesta vadību, lai iepazītos ar labās prakses ieviešanu izglītības un konsultāciju pakalpojumu pieejamību Somijas lauksaimniekiem.

Vizītes laikā Helsinkos R. Kronbergs tikās ar Somijas plašākā lauksaimniecības konsultāciju pakalpojumu sniegšanas uzņēmuma “ProAgria” vadību un guva ieskatu, kā Somijā darbojas valsts līdzfinansēta lauksaimnieku konsultāciju sistēma, kāda ir lauku attīstības politikas mijiedarbība ar lauksaimnieku konsultāciju sistēmu un kā konsultācijas tiek finansētas. Somijā, tāpat kā Latvijā, arī lauksaimniecības izglītības sektors saskaras ar ievērojamām pārmaiņām – tehnoloģiju un digitalizācijas attīstību, pašreizējās ģeopolitikas ietekmi uz pārtikas sistēmu, Zaļā kursa nosacījumiem u.c. Šo izaicinājumu pārvarēšanā nozīmīga loma ir gan profesionālās un augstākās izglītības, gan konsultāciju un mūžizglītības pieejamības iespējām un saņemto pakalpojumu kvalitātei.

“Arī Latvijas lauksaimniekiem arvien vairāk nepieciešams iegūt jaunas zināšanas, jaunas iemaņas, lai pielāgotos Kopējai lauksaimniecības politikai, tās prasībām un nosacījumiem,” uzsvēra R. Kronbergs. “Tādēļ ir jāstiprina Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra kapacitāte un konsultantu zināšanas. Vienlaikus jādomā, kā konsultāciju sistēmai piesaistīt privātos, neatkarīgos konsultantus, kuriem ir nepieciešamās zināšanas un kuri var sniegt atbalstu saimniecību straujākai izaugsmei.”

Vizītes laikā “ProAgria” vadība iepazīstināja Latvijas speciālistus un konsultantus ar Somijā realizēto stratēģiju “No lauka līdz galdam” un kāda ir konsultāciju pakalpojuma loma īsajās piegādes ķēdēs. Vērtīgas atziņas tika gūtas, uzklausot Skandināvijas valstu pieredzi un pieeju inovāciju projektu īstenošanā un ieviešanā. Šajos projektos Somijā visas iesaistītās puses veic lielu ieguldījumu, jo visa ķēde – sākot no patērētāja un beidzot ar ražotāju – ir ieinteresēta inovāciju ieviešanā ikvienā ķēdes posmā. Turklāt īpaši nozīmīgu devumu inovāciju ieviešanā Somijas lauksaimniecībā sniedz tieši lielveikalu ķēdes.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI