DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Jānis Bordāns Prāgā runās par Ukrainā pastrādāto Krievijas kara noziegumu izmeklēšanu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Otrdien, 12.jūlijā, Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns Prāgā piedalīsies Eiropas Savienības Tieslietu un iekšlietu ministru padomes neformālajā sanāksmē, kur galvenā uzmanība tiks veltīta Krievijas agresijas laikā Ukrainā pastrādāto kara noziegumu izmeklēšanai.

Pēc Čehijas prezidentūras aicinājuma ES tieslietu ministri apspriedīs pierādījumu vākšanu un nostiprināšanu kriminālvajāšanai par noziegumiem saistībā ar Krievijas agresiju pret Ukrainu. Jautājumam par visu pieejamo pierādījumu vākšanu un to saglabāšanu kriminālvajāšanas vajadzībām saistībā ar Krievijas īstenotās agresijas noziegumiem ir izšķiroša nozīme ātrai un izlēmīgai reakcijai uz Krievijas okupācijas spēku pastrādātajiem kara noziegumiem. Jau ziņots, ka Jānis Bordāns martā un aprīlī apmeklēja Hāgu un Kijivu, lai šo jautājumu apspriestu ar Eurojust prezidentu Ladislavu Hamranu, Starptautiskās krimināltiesas prokuroru Karimu Hānu un Ukrainas tieslietu ministru Denisu Maļusku. Visas trīs amatpersonas arī Prāgā kopā ar ES tieslietu ministriem piedalīsies šajās svarīgajās debatēs.

Ņemot vērā, ka tieslietu digitalizācija ir viena no Čehijas prezidentūras ES Padomē prioritātēm, ministri debatēs arī par elektroniskās saziņas izmantošanu tiesiskajā sadarbībā krimināllietās attiecībā uz trešajām valstīm. Diskusijā piedalīsies Ukrainas un Moldovas tieslietu ministri un Gruzijas tiesu varas pārstāvji.

J.Bordāns uzsver, ka nepieciešami efektīvi un droši digitālie risinājumi, kas tiek izmantoti gan ES dalībvalstu starpā, gan sadarbībā ar trešajām valstīm. Mūsdienu ārpolitikas krīzes kontekstā, ko izraisījis Krievijas agresīvais karš pret Ukrainu, arī turpmāk jāmeklē citi sadarbības līdzekļi krimināllietās jaunu saziņas metožu veidā. Šobrīd praktisku un drošības apsvērumu dēļ nav iespējams turpināt darbu vecajā saziņas veidā ar Ukrainu, kas ietver fizisku pasta pakalpojumu izmantošanu. Tāpēc Čehijas prezidentūra rosina tieslietu ministrus diskutēt par elektroniskās saziņas iespējām starptautiskajā tiesu iestāžu sadarbībā krimināllietās, tostarp izdošanas pieprasījumiem un savstarpējas palīdzības pieprasījumiem.

Tieslietu ministri Prāgā diskutēs arī par aktuālajām problēmām sociāli mazaizsargātu personu civiltiesisko aizsardzību Eiropā un saistībā ar trešajām valstīm, jo tieši šī personu grupa nereti saskaras ar grūtībām aizstāvēt savas intereses un tiesības. Tās ir personas, kas nespēj aizstāvēt savas intereses savu spēju pasliktināšanās, personisko spēju nepietiekamības vai liela vecuma dēļ, kā arī personas, kuras ir nokļuvušas svešā teritorijā, kas padara viņu situāciju vēl sarežģītāku.

Tāpēc diskusijā īpaša uzmanība tiks veltīta bēgļu jautājumam - ņemot vērā šo personu īpašo statusu, viņiem nepieciešams atbalsts un atbilstošs tiesiskais regulējums, kas ļauj šīm personām izmantot savas tiesības pilnībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI