DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība
2
2

EIT: Latvija lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijās izvirzās priekšplānā Centrālās un Austrumeiropas reģionā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta (EIT) inovāciju un zināšanu kopiena «EIT Food» ir nosaukusi lauksaimniecības un pārtikas jaunuzņēmumus ar spēcīgu globālo ietekmi, kas pievienosies «EIT Food» biznesa atbalsta pamatprogrammās «EIT Food Accelerator Network» (EIT FAN) un «EIT Food Seedbed». To starpā ir trīs  komandas no Latvijas; tas ir lielākais uzņemto dalībnieku skaits, salīdzinot ar citām Centrālās un Austrumeiropas (CAE) valstīm.

«Latvija var kļūt par lauksaimniecības un pārtikas inovāciju valsti. Es ceru, ka starptautisko ekspertu atzinība, ko šogad saņēma Latvijas komandas, veicinās lielāku interesi par iespējām nozarē un drosmi eksperimentēt arī citus. Šo programmu rezultātā mēs sagaidām Latvijas jaunuzņēmumu risinājumu validāciju un attīstību jaunos tirgos, to skaitā pilotprojektus un jaunas partnerības,» norāda Alina Dolmate, «EIT Food Hub Latvia» vadītāja. «EIT Food Hub Latvia» darbojas Rīgas Tehniskās universitātes Zinātnes un inovāciju centra paspārnē.

Vairāk nekā 500 pieteikumu no ES un asociētām valstīm izvērtēja 100 nozares eksperti. Pēc divām atlases kārtām tika uzņemta 61 komanda ar zinātņietilpīgu risinājumu. No Latvijas «EIT FAN» akselerācijas programmā Somijā uzņemts pārtikas tehnoloģiju uzņēmums «Fermentful», kas izstrādā fermentētu zaļo griķu dzērienu, bet «EIT FAN» programmā Izraēlā – «Biorefic», kas veido bezatkritumu biorafinēšanas platformu, lai iegūtu tādus augstas pievienotās vērtības produktus kā prebiotiska pārtika un dzīvnieku barības piedeva no lauksaimniecības atlikumiem. Savukārt «EIT Food Seedbed» inkubācijas programmā uzņemts «Elogium», kas mājputnu audzētājiem piedāvā unikālu probiotisku barības piedevu, lai ievērojami samazinātu to ietekmi uz vidi, palielinātu ražošanas efektivitāti un uzlabotu mājputnu veselību.

«Šogad absolvējām «Commercialization Reactor» vispārīgo akcelerācijas programmu un vēlējāmies piedalīties specializētā mūsu industrijas programmā. «EIT Food» bija loģiska izvēle, jo tā ir Eiropā lielākā un prestižākā pārtikas nozares jaunuzņēmumu apmācību programma. Pēc «EIT Food Seedbed Incubator» absolvēšanas plānojam pieteikties arī «EIT FAN». Tas palīdzēs mums jau tuvāko 18 mēnešu laikā sasniegt mājputnu audzētājus visā Eiropā,» plāno «Elogium» pārstāvis Kārlis Ūdris.

Savukārt Evita Štrausa, «Agrolats Grupas» uzņēmuma «Tērvete Food» attīstības vadītāja, kura šogad darbojās žūrijā, ir priecīga, ka Latvijas jaunuzņēmumu komandas sevi izcili parādījušas tik lielā konkurencē: «Konkurence bija sīva, un pieteikumu autori aptvēra plašu vides ietekmes lauku. Primāri tika skatīts, kā jaunuzņēmumi stiprina Eiropas lauksaimniecības un pārtikas ekosistēmu, tika vērtēta jaunuzņēmumu inovatīvā pieeja un risinājumu ietekme uz vidi, kā arī komanda. Biznesa vidē sociālā ietekme un ilgtspējīga biznesa pieeja ir must have, lai sasniegtu mūsdienīgu klientu. Lepojos, ka mūsu komandām ir izdevies pieteikumos atspoguļot savu unikālo pozīciju.»

Nākamā gada uzsaukums tiks atvērts decembrī. Vairāk informācijas: www.eitfood.eu

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI