DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Valsts vides dienests turpinās uzraudzīt zivju un to produktu apriti

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šo sestdien, 9.jūlijā, daudzās Latvijas piekrastes pilsētās tiks svinēti Zvejnieku svētki. Tradicionāli, kā neatņemama svētku sastāvdaļa, notiek arī dažādu zivju un to produktu tirdzniecība. Valsts vides dienests (VVD) atgādina, ka tirgot drīkst tikai likumīgi iegūtas zivis. Dienests turpinās veikt pārbaudes zivju pārstrādes, uzglabāšanas un tirdzniecības vietās, lai nodrošinātu likumīgu zivju un to produktu apriti. Šogad zivju pārstrādes, uzglabāšanas un tirdzniecības vietās VVD ir konstatējis 21 pārkāpumu.

Lai patērētājs būtu drošs, ka iegādājas legāli nozvejotas zivis, ir ieviesti vairāki nosacījumi, kas jāievēro zvejniekiem, zivju transportētājiem, pārstrādātājiem, importētājiem un tirgotājiem. Latvijā, tāpat kā citur Eiropā, darbojas zivju izcelsmes izsekojamības princips “No tīkla līdz šķīvim”. Katrs nozvejas daudzums tiek speciāli marķēts ar QR kodu, kas tālāk seko līdzi zivīm un to pārstrādes produktiem līdz pat mazumtirdzniecībai. Latvijā izsekojamības princips pagaidām darbojas tikai attiecībā uz jūrā nozvejotām zivīm. Taču arī iekšējos ūdeņos noķertas zivis atļauts tirgot zvejniekiem, kuri saņēmuši licenci komerczvejas veikšanai, vai tirgotājiem, kuriem tirdzniecības vietā ir zivju izcelsmi apliecinoši dokumenti.

Gadījumā, ja zivju tirgotājs zivis iegādājies realizācijai tieši no zvejnieka vai akvakultūras uzņēmuma, tad preču pavadzīmē ir jābūt norādītam zvejas licences numuram vai pārtikas uzņēmuma atzīšanas numuram, ja produktus piegādājis Pārtikas un veterinārā dienesta atzīts akvakultūras nozares uzņēmums. Savukārt pašpatēriņa zvejniekiem un atpūtas zvejas veicējiem - makšķerniekiem, vēžotājiem un zemūdens medniekiem, savas noķertās zivis tirgot nav atļauts.

Gadījumā, ja pircējam ir šaubas par tirgoto zivju legālu izcelsmi vai zivis piedāvā makšķernieki, zemūdens mednieki vai pašpatēriņa rūpnieciskās zvejas veicēji lūdzu par to informēt Valsts vides dienestu, Valsts policiju vai pašvaldības policiju.

Novēlām jaukus, drošus un priecīgus Zvejnieku svētkus!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI