DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidents sarunu festivālā “Lampa” ar jauniešiem pārrunā demokrātijai būtisku vārdu dziļāku jēgu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Sarunu festivālā “Lampa” diskusijā ar jauniešiem “Kā atdzīvināt vārdus?” Valsts prezidents dalījās ar savām domām par dažādiem vārdšķiru vārdiem, par kuriem jaunieši izteica savas pārdomas. Tika pārrunāta izpratne par vārdiem demokrātija, likumi, pilsonis, darīt, zināt, mīlēt, lepns, atbildīgs un piederīgs.

Iesaistoties jauniešu sarunā par vārdu demokrātija, Egils Levits norādīja, ka “demokrātijā taisnīgums ir centrālais jēdziens. Demokrātijā mēs visi ar tik dažādiem viedokļiem varam vienoties par kopīgu mērķi”. Valsts prezidents norādīja, ka Latvijā ir salīdzinoši augsta politiskā brieduma pakāpe un saprātīgums, kas neļaujas populisma uzstādījumiem.

Runājot par vārdu pilsonis, E. Levits teica, ka “cilvēkam ir duāla daba – racionāls prāts un emocijas. Ja cilvēkam ir gan emocionāli pozitīva pievilkšanās pret savu zemi, gan arī viņš ar racionālu prātu vēlas savu valsti uzlabot, tad tā ir aktīva pilsoņa pozīcija.” Valsts prezidents atzīmēja, ka demokrātijā ir aktīvi un pasīvi pilsoņi: “Aktīvi pilsoņi demokrātijā var mainīt likumus, ar kuriem nav apmierināti. Aktīvais pilsonis jūt atbildību par savu valsti, ir gatavs kaut ko darīt visai sabiedrībai par labu un līdz ar to arī sev.”

Atbildot uz jautājumu, ko nozīmē mīlestība pret valsti, E. Levits atzīmēja, ka valsts mīlestība ir stipra, prātā balstīta emocija. “Šo emociju var pārbaudīt arī sāpju brīžos – ja sāp, kad valstij ir grūti, tas nozīmē, ka mīli savu valsti!”

Izsakoties par vārdu lepnums, E. Levits sarunā pievērsās tautas lepnuma avotiem. “Viens no lepnuma avotiem mūsu tautai ir piederība kādai kopienai, kuru iedzīvotāji vērtē pozitīvi un kuru mīl. Lepnumu veido arī atskatīšanās uz paveikto un gandarījums, ka ir izdevies kaut ko būtisku sasniegt, it sevišķi, ja ceļā bijušas grūtības,” sacīja Valsts prezidents.

Sarunā ar Valsts prezidentu piedalījās Valmieras mākslas un dizaina vidusskolas 1. kursa studente Aiva Enija Erneste, Pļaviņu vidusskolas 12. klases skolniece Beāte Skrabutena, Mārupes Valsts ģimnāzijas 11. klases skolniece Madara Marta Kosīte un Rīgas Teikas vidusskolas 2022. gada 12. klases absolvents Kārlis Ziemelis.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI