DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Latvija kļūst par prezidējošo valsti Baltijas jūras vides aizsardzības komisijā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 2022.gada 1.jūlija Latvija kļūst par prezidējošo valsti Baltijas jūras reģiona jūras vides aizsardzības konvencijas pārvaldes organizācijā - Baltijas jūras vides aizsardzības komisijā jeb Helsinku komisijā (HELCOM). Prezidentūra ilgs divus gadus – līdz 2024.gada 30.jūnijam - un tā tiek pārņemta no Vācijas. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) kā atbildīgā iestāde par konvencijas ieviešanu pārstāv Latviju HELCOM  un nodrošinās prezidentūras koordināciju.

Lai panāktu Konvencijas mērķi un piepildītos HELCOM vīzija par Baltijas jūru labā vides stāvoklī ar atjaunoties spējīgu ekosistēmu, ir nepieciešama rīcībspējīga, efektīva un labi funkcionējoša reģionālās sadarbības organizācija. Tā būs prezidentūras galvenā prioritāte.

HELCOM priekšsēdētājas pienākumus veiks Valsts vides dienesta ģenerāldirektora vietniece, Zvejas kontroles departamenta direktore Evija Šmite, un priekšsēdētajas vietnieces pienākumus pildīs VARAM Dabas aizsardzības departamenta direktora vietniece Ilona Mendziņa.

Latvijas prezidentūras viena no prioritātēm ir nodrošināt rīcībspējīgu un efektīvu HELCOM darbību konvencijas mērķu sasniegšanai force majeur situācijā, ņemot vērā aktuālo ģeopolitisko situāciju. Tāpat arī veicināt efektīvu un racionālu HELCOM struktūras funkcionēšanu un aktualizētā Baltijas jūras rīcības plāna (BSAP2021) ieviešanu. Īpaša uzmanība tiks pievērsta vienota un saskanīga aizsargājamo jūras teritoriju tīkla izveidei Baltijas jūrā un ekosistēmas pieejā balstītai ilgtspējīgai jūras izmantošanai, integrējot vides aizsardzības un sociālekonomiskos aspektus. Viens no uzdevumiem būs arī Helsinku konvencijas kā reģionālās jūras konvencijas un sadarbības platformas nozīmes demonstrēšana globālo mērķu sasniegšanai.

Latvija prezidentūras laikā sagatavos un vadīs HELCOM pārvaldes struktūru sanāksmes, nodrošinās administratīvo lēmumu pieņemšanu HELCOM darbības nodrošināšanai un veicinās BSAP2021 ieviešanu atbilstoši tajā noteiktajiem termiņiem un ieviešanas plānam.

Latvijas prezidentūras noslēgumā plānota HELCOM Ministru līmeņa sanāksme BSAP2021 ieviešanas progresa izvērtēšanai un 3. Visaptverošā Baltijas jūras vides stāvokļa novērtējuma (HOLAS-3) apstiprināšanai. Plānota arī konference par bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu Baltijas jūrā, tai skaitā aizsargājamo jūras teritoriju veidošanu un apsaimniekošanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI