DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Ināra Mūrniece: OECD darbs ir būtisks, palīdzot Ukrainai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

“Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas valstis un mūsu partnerus vieno kopīga izpratne par vērtībām – mieru, demokrātiju, multilaterālismu, atvērtajiem tirgiem, ilgtspēju un labklājību,” pauda Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece piektdien, 1.jūlijā, atklājot Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) Parlamentārā tīkla sanāksmi.

“Kopš Latvija pievienojās OECD esam jutuši ieguvumus no dalības šajā organizācijā. Mēs uzticamies organizācijas ekspertiem, novērtējam viņu kompetenci,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja, atzīmējot, ka ņemam vērā OECD ieteikumus, cenšamies novērst trūkumus un strādāt pie problēmjautājumiem.

Pievēršoties aktuālajiem ģeopolitiskajiem jautājumiem un Krievijas karam Ukrainā, I.Mūrniece uzsvēra, ka Krievijas rīcība ir nodemonstrējusi rietumu vērtību noliegšanu. “Krievijas uzbrukums Ukrainai ir uzbrukums demokrātijai, cilvēku pašcieņai, dzīvībai,” sacīja I.Mūrniece, uzsverot, ka Saeima ir atzinusi – Krievijas Federācija veic genocīdu pret ukraiņu tautu, un Latvijas parlamentārieši kategoriski nosodījuši militāro agresiju un plaša mēroga iebrukumu Ukrainā.

“Arī OECD reakcija uz Krievijas uzbrukumu Ukrainai bija ātra un viennozīmīga. Krievija ir izslēgta no darba OECD, tas pats attiecas uz Krievijas sabiedroto – Baltkrieviju,” sacīja I.Mūrniece, paužot atbalstu OECD plāniem sniegt analītisko un politikas atbalstu Ukrainai īstermiņā un ilgtermiņā.

“Lietpratīga ekspertīze un rekomendācijas palīdzēs Ukrainas ekonomikas atjaunošanā, reformēšanā, augsto kritēriju izpildē, ko Ukrainai uzliek kandidātvalsts statuss Eiropas Savienībā,” pauda Saeimas priekšsēdētāja, atzīmējot, ka ukraiņi ar savām asinīm aizstāv tās vērtības, kuras vieno Eiropas Savienības un OECD dalībvalstis. Ukraiņi ir nācija, kas maksā ļoti augstu cenu par to, lai būtu Eiropā, uzsvēra I.Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja pievērsa uzmanību vienai no sanāksmes tēmām – cīņai ar dezinformāciju. Latvijā šai jomai pievēršam lielu uzmanību. Vairojam sabiedrības izpratni par to, tostarp stiprinot neatkarīgus medijus, iesaistot pilsonisko sabiedrību, centralizējot valdības komunikāciju. “Nedrīkstam pieļaut kara un etniskā naida kurināšanu, vēršanos pret valstu teritoriālo integritāti. Mums jāpanāk, ka brīvas informācijas plūsmas apstākļos tiek izslēgts naidu kurinošs naratīvs sociālajos tīklos,” sacīja I.Mūrniece.

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs un parlamenta pārstāvis OECD Rihards Kols atzīmēja, ka šodienas status quo ir “degoša” planēta ar smagiem pandēmijas uzliesmojumiem un nedrošu progresu globālās ekonomikas atveseļošanā, tāpat uz Eiropas zemes atkal norisinās karš, Ukrainai varonīgi aizstāvoties pret Krieviju. R.Kols atzīmēja, ka šīs krīzes ir novedušas globālās piegādes ķēdes haosā, miljoniem cilvēku ir nokļuvuši bezdarbā un nabadzībā, valstu parādi sasnieguši jaunas virsotnes.

“Ja skatāmies vēsturē, pat tikai nesenā pagātnē, mēs varam redzēt, ka attīstības un progresa cikli laika gaitā virzās uz augšu. Globālā līmenī dzīve joprojām uzlabojas. Nekas no tā nenotiek saskaņā ar dabas likumiem, pat ne pēc sociālajām normām vai ar kādu burvestību palīdzību. Tas rodas mērķtiecīga darba gaitā ar stratēģisku redzējumu un sasniedzamu mērķi, ar vēlmi paskatīties uz problēmām godīgi, raudzīties uz tām bez ilūzijām un ķerties pie darba, tās atšķetinot,” sacīja R.Kols.

Ārlietu komisijas priekšsēdētājs uzsvēra piesardzības nozīmi lēmumu pieņemšanā, neapdomību uzsverot kā bīstamu. “Tomēr piesardzība nedrīkst mūs paralizēt un virzīt uz neizlēmību. Valsts, drošība, autonomija, neatkarība un citi jēdzieni un ar tiem saistītās vērtības nav rezultāts, bet gan process. Šis process prasa pastāvīgu domāšanu, lēmumu pieņemšanu un virzību uz priekšu,” sacīja R.Kols.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI