DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. jūnijā, 2022
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Baltijas un Somijas eTwinning vēstnieki Liepājas Raiņa 6. vidusskolā mācās par līderību skolās

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: D.Straupeniece

No 13. līdz 15. jūnijam Liepājā tikās Eiropas lielākā skolu sadarbības tīkla eTwinning Baltijas valstu un Somijas vēstnieki, lai stiprinātu starptautisko sadarbību un celtu savu profesionalitāti. Mācību mērķis bija apgūt dažādas metodes un aktivitātes skolēnu iniciatīvas un līdzdalības veicināšanai skolās un mācību darbā. Lai pilnveidotu savas zināšanas, eTwinning vēstnieki strādāja kopā ar neformālās izglītības treneri Laumu Žubuli un apmeklēja Liepājas Raiņa 6. vidusskolu, kur iepazinās ar skolas misiju - palīdzēt skolēniem kļūt par nākotnes līderiem.

Skolēns kā virzītājspēks

Viena no eTwinning prioritātēm ir vairot skolēnu iniciatīvu un līdzdalību, tādēļ ikgadējā tikšanās reizē eTwinning vēstnieki pievērsās izpratnes veicināšanai un dažādu aktivitāšu apguvei par šo tēmu. Latvijas eTwinning vēstniece Daiga Straupeniece dalās savā pieredzē par mācībām: “Starptautiskās eTwinning vēstnieku mācībās bija dinamiskas un spraigas nodarbības, kurās caur dažādu situāciju un lomu izspēli tika veicinātas sadarbības prasmes. Brīvbrīdī, protams, notika enerģētiska domu un viedokļu apmaiņa, kā arī izkristalizējās nākamie mācību projekti. eTwinning projektos skolēniem jāprot ne tikai izstrādāt kādu produktu, īstenot aizrautīgu ideju vai aktivitāti, bet arī sadarboties ar citu skolu, citu valstu skolēniem. Savā ziņā jāizkopj līdzatbildība, komandas prasmes un līderība.” Trīs dienu intensīvās nodarbībās mācību dalībnieki mācījās darot jeb paralēli teorētisko zināšanu apguvei paši veica visus uzdevumus un aktivitātes.

Pirmās divas dienas nodarbības vadīja neformālās izglītības trenere Lauma Žubule. Viņa dalībniekus iepazīstināja ar “Līdzdalības kāpnēm”, lai mācītos atbildību par lēmumu pieņemšanu projektos un mācību darbā nodot skolēniem veidā, kas nav manipulējošs vai tikai formāls. Vēlāk organizēja lomu spēli, kuras laikā dalībnieki mazās komandās izspēlēja dažādas situācijas no projektiem, pēc tam izvērtējot skolēnu, skolotāju un citu iesaistīto personu rīcību. Šī analīze palīdzēja labāk saprast, kas motivē skolēnus piedalīties un kā skolotājs var efektīvāk un cieņpilnāk sazināties ar skolēnu, lai sasniegtu vēlamo mērķi.

Izlaušanās istabas – rīks līderības veicināšanai

Mācību noslēguma dienā dalībnieki apmeklēja Liepājas Raiņa 6.vidusskolu, kurā darbojas eTwinning vēstniece Daiga Straupeniece, kā arī skolai ir vairakkārt piešķirts “eTwinning Skola” statuss. Vizītes laikā skolas pārstāvji iepazīstināja dalībniekus ar skolas vīziju un parādīja, kā izmatot izlaušanās istabas skolēnu līderības vērtību iedzīvināšanai un dažādu sociālo prasmju apgūšanai. Nodarbību vēstniekiem vadīja Viktorija Bulavkina, Liepājas Raiņa 6. vidusskolas angļu valodas skolotāja, bijusī eTwinning vēstniece un vairāku izlaušanās istabu autore.

No 2017. gada Liepājas Raiņa 6. vidusskola īsteno pārmaiņu procesu izglītībā  “Līderis manī”®. Programmas pamatā ir personiskās līderības koncepts un personalizācijas kā pašvadītas mācīšanās procesa pieejas īstenošana izglītībā. Arī eTwinning vēstniekiem un komandu dalībniekiem skolas vizītes laikā bija iespēja iepazīties ar to, kā Raiņa 6. vidusskola savā ikdienas mācību darbā iekļauj programmas “Līderis manī”® pamatprincipus –  katrs var būt līderis, katram piemīt izcilība kādā jomā, pārmaiņas sākas ar katru cilvēku, skolotāji atbalsta skolēnus, lai viņi paši var vadīt savu mācīšanos. Viens no rīkiem skolēnu līderības attīstīšanai, iniciatīvas un motivācijas veicināšanai ir izglītojošas izlaušanās istabas.

Sarežģītu uzdevumu pildīšana izlaušanās istabās prasa komandas darbu, labu komunikāciju, labas konfliktu risināšanas prasmes, kā arī kritisko domāšanu, savu vienaudžu iepazīšanu un spēju atrast katram uzdevumam vispiemērotāko veicēju. Iesaistīšanās izlaušanās spēļu aktivitātēs ļauj skolēniem pašiem izvērtēt savas spējas un saprast to, ka līderība nozīmē ne tikai spēju vadīt komandu, bet arī spēju uzticēties tiem, kuri konkrētu jomu pārzina labāk. Tieši šādus aspektus izmēģināja arī paši eTwinning vēstnieki. Vizītes noslēgumā visiem bija iespēja iejusties skolēnu ādā un izmēģināt risināt dažus izlaušanās istabu uzdevumus. Lietuvas, Igaunijas un Somijas kolēģi iegūtās zināšanas nodos tālāk savu valstu skolotājiem.

Kas ir eTwinning?

eTwinning ir Eiropas Savienības programmas izglītības, apmācības, jaunatnes un sporta jomā Erasmus+ aktivitāte, kura tiek īstenota, izmantojot projektu kā mācību metodi un nodrošinot kompetenču pieeju izglītībā, veicina pedagogu profesionālo pilnveidi IKT, metodikas un valodu jomā. Reģistrējoties eTwinning, skolotāji var īstenot projektus vietējā un Eiropas mērogā, izmantot bezmaksas tiešsaistes partneru atrašanas, sadarbības un projekta gaitas atainošanas rīkus, kā arī piedalīties vietējā un starptautiskā mēroga pedagogu profesionālās pilnveides pasākumos gan tiešsaistē, gan klātienē. eTwinning reģistrējušies aptuveni 1 055 000 skolotāju, no kuriem 7500 ir Latvijas skolotāji. Informācija par citiem eTwinning pasākumiem – www.etwinning.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI