DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. jūnijā, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība
1
1

No iereibušas kompānijas dienesti izglābj mēnesi vecu zīdaini

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Naktī uz sestdienu, pateicoties vērīgu aculiecinieku sniegtajai informācijai, policisti kādā adresē Rīgā, Grīziņkalnā, konstatēja aptuveni mēnesi vecu puisīti, kura māte turpat ar vairāku vīriešu kompāniju lietoja alkoholiskos dzērienus. Turklāt pašreizējā informācija liecina, ka dzīvoklī tika glabātas un, iespējams, lietotas arī narkotiskās vielas.  Notikuma vietā tika aizturēts kāds vīrietis, kurš izrādīja pretestību brīdī, kad mediķi centās zīdaini nogādāt ārstniecības iestādē palīdzības sniegšanai, un uzbruka arī policistam. Saistībā ar notikušo uzsākti vairāki kriminālprocesi un administratīvais process par bērna aprūpes pienākumu nepildīšanu.

Šā gada 18. jūnijā pulksten 01.10 Valsts policija saņēma informāciju no iedzīvotājiem par to, ka vienā no dzīvokļiem Rīgā, Pērnavas ielā, raud bērns, un viņš, iespējams, netiek pienācīgi aprūpēts.

Notikuma vietā ieradās Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Latgales iecirkņa policisti. Piesmēķētā vienistabas dzīvokļa durvis bija atvērtas un tajā pulcējās četri vīrieši, kuriem rokās bija alkoholiskie dzērieni. Savukārt gultā atradās zīdainis.

Policists atvēra tualetes durvis. Tualetes telpā tupēja sieviete, savukārt uz tualetes poda vāka bija novietotas šļirces un balta pulverveida viela. Pamanot policistus, sieviete uzreiz piecēlās, balto vielu izbēra uz grīdas un izsmērēja ar kāju. Tika noskaidrots, ka minētā sieviete ir zīdaiņa māte. Jāpiemin, ka viņa bija 0,64 promiļu stiprā alkohola reibumā. Likumsargi pieņēma lēmumu viņu nošķirt no bērna un nogādāt uz Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra Alkohola, narkotisko un psihotropo vielu reibuma ekspertīzes nodaļu.

Tāpat jāpiemin, ka policistu viesošanās brīdī bērna tēvs nesekmīgi mēģināja bērna ratiņos paslēpt folija vīstokli ar nezināmas izcelsmes vielu.

Uz notikuma vietu policisti izsauca mediķus, lai pārbaudītu zīdaiņa veselības stāvokli, un papildspēkus no Valsts policijas. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi pieņēma lēmumu bērnu hospitalizēt. Brīdī, kad mediķi grasījās bērnu vest uz ārstniecības iestādi, bērna tēvs, kurš iepriekš bija mēģinājis paslēpt ratiņos nezināmu vielu, kļuva agresīvs, un centās aizkavēt ārstniecības darbiniekus. Vīrietis pagrūda mediķi, kuram rokās bija bērns, kā arī iesita policijas darbiniekam, kurš centās agresīvo vīrieti savaldīt.

Policisti pret vīrieti pielietoja spēku un cīņas paņēmienus, noguldīja viņu uz zemes un uzlika rokudzelžus. Pēc aizturēšanas vīrietis tika nogādāts policijas iecirknī. Pārbaudot viņa mantas, šortu kabatās tika atrasts nazis un folija vīstoklis ar pagaidām nezināmas izcelsmes vielu.

Pret vīrieti uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 269. panta – par uzbrukumu varas pārstāvim vai citai valsts amatpersonai sakarā ar tās likumisku dienesta darbību, kā arī par uzbrukumu personai sakarā ar tās līdzdalību noziedzīga vai cita prettiesiska nodarījuma novēršanā vai pārtraukšanā. Par šādu noziegumu likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai probācijas uzraudzība, vai sabiedriskais darbs, vai naudas sods. Tāpat pret viņu uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 253. panta pirmās daļas – par narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu iegādāšanos un glabāšanu bez nolūka tās realizēt. Par to soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

Tāpat uzsākts administratīvais process pēc Bērnu tiesību aizsardzības likuma 85. panta – par bērna aprūpes pienākumu nepildīšanu. Par to likumā paredzēts brīdinājums vai naudas sods līdz 42 naudas soda vienībām.

Informācija par notikušo ir nodota bāriņtiesai un sociālajam dienestam.

Valsts policija izsaka pateicību iedzīvotājiem, kuri nebija vienaldzīgi un izsauca policiju uz notikuma vietu, pateicoties kam šis gadījums nav beidzies ar iespējamu traģēdiju.

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI