DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. jūnijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Valmierā atklās Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes štāba jauno ēku

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes foto

Rīt, 22. jūnijā, Valmierā aizsardzības ministrs Artis Pabriks atklās Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes štāba jauno ēku, kas atradīsies atjaunotajā Kaugurmuižas Kungu mājā.

“Zemessardzes 2. Vidzemes brigāde dod iespēju reģiona iedzīvotājiem brīvprātīgi apgūt praktiskas zināšanas un militārās iemaņas, lai krīzes situācijā spētu aizsargāt savus tuviniekus, mājas, pilsētas un novadus. Tādējādi brigādes infrastruktūras attīstība ir būtisks ieguldījums valsts un iedzīvotāju aizsardzībā,” uzsver aizsardzības ministrs A. Pabriks

Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes štāba jaunās ēkas atklāšanas svinīgajā pasākumā piedalīsies arī Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis Egils Leščinskis un Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes komandieris pulkvedis Gunārs Kauliņš.

Ēkai saglabāta apbūves ansambļa kompozīcija un respektēta vēsturiskā apbūve. Projektējamai ēkai maksimāli saglabāts vēsturiskais apdares risinājums un  fasāžu klasicisma stils.

Īstenojot projektu, labiekārtots centrālais laukums ēkas galvenās fasādes priekšpusē, veikta asfalta seguma nomaiņa, ierīkots parādes laukums un gājēju celiņi, kā arī izbūvēts auto stāvlaukums ar betona bruģakmens segumu. Ēkai izbūvēts jauns elektroapgādes un ūdensapgādes pieslēgums.

Kaugurmuižas Kungu mājas renovāciju un pielāgošanu Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes štāba vajadzībām, kā arī tai pieguļošās teritorijas labiekārtošanu veica SIA “WOLTEC” pēc Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra pasūtījuma. Projekta kopējās izmaksas ir aptuveni 2,6 miljoni eiro.

Ēka ir Valmieras pilsētas nozīmes kultūrvēsturisks objekts “Kaugurmuižas apbūves ansamblis”. Vēstures fakti liecina, ka Kaugurmuiža ir dibināta ap 1690. gadu, un tai bijuši vairāki īpašnieki. Laika gaitā Kaugurmuižā notikušas pārmaiņas un pārbūves. 1926. gadā Kaugurmuižu Zemkopības ministrija nodeva Kara ministrijai lietošanai karaspēka vajadzībām. 1926. gada 28. oktobrī uz Kaugurmuižu pārcēlās 8. Daugavpils kājnieku pulka 2. bataljons, kur tas uzturējās līdz 1940. gadam. No 1940. līdz 1941. gadam un no 1944. līdz 1993. gadam Kaugurmuižā atradās PSRS karaspēks, bet no 1941. līdz 1944. gadam – Vācijas karaspēka vienības. 1993. gadā Kaugurmuiža tika nodota 1. Valmieras robežsargu bataljona rīcībā, kur tas saimniekoja līdz 1997. gadam, kad 11. novembrī uz to pārcēlās Zemessardzes 22. bataljons, kura štābs Kaugurmuižas pārvaldnieka ēkā atrodas joprojām. Līdz ar to Kaugurmuižas ēku kompleksā atradīsies gan brigādes, gan bataljona štābs.

Lai padarītu valsts aizsardzības uzdevumu izpildi efektīvāku, Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes štābs, kas kopš 2003. gada atradās Rīgā, 2018. gada pavasarī tika pārcelts uz Valmieru. Tādējādi brigādes štābs, kura uzdevums ir koordinēt, pārraudzīt un atbalstīt Vidzemes bataljonu darbību, jau četrus gadus atrodas savā atbildības rajonā – tuvāk saviem bataljoniem, kas ir atvieglojis savstarpējo sadarbību, uzdevumu izpildes koordināciju un paaugstinājis reaģēšanas spējas.

Kopš 2018. gada brigādes štāba vajadzībām Zemessardze no Valmieras novada pašvaldības nomā bijušās Valmieras Mākslas vidusskolas telpas Mākslinieku ielā 2, kas no 2013. gada netika izmantotas.

Zemessardzes 2.Vidzemes brigādes atbildības teritorija ir Vidzeme, un tajā ietilpst 22. kaujas nodrošinājuma bataljons Valmierā, 25. kaujas atbalsta bataljons Gulbenes novada Stāmerienā, 26. kājnieku bataljons Gulbenē, 27. kājnieku bataljons Cēsīs, 31. kājnieku bataljons Alūksnē un 54. kaujas atbalsta bataljons Ogrē.

Zemessardzē var iestāties neatkarīgi no tautības, izglītības, specialitātes vai pieredzes. Kandidātam ir jābūt Latvijas pilsonim vecumā no 18 līdz 55 gadiem ar valsts valodas zināšanām vismaz vidējā (B1) līmenī, atbilstošu veselības stāvokli un fizisko sagatavotību. Vairāk informācijas par pieteikšanos Zemessardzē: www.esizemessargs.lv vai zvanot 1811.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI