DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. jūnijā, 2022
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Lai izvairītos no nelaimes gadījumiem un smagām traumām, NMPD mediķi aicina Jāņus svinēt droši

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi aicina svētkus pavadīt droši, jo, kā liecina dienesta dati, diemžēl Jāņos traumu un nelaimes gadījumu skaits pieaug pat divkārt, un ik gadu divu svētku dienu laikā vairāk nekā 600 cilvēki gūst nopietnas traumas, kad ir  nepieciešama NMPD mediķu palīdzība. Katrs otrais negadījums notiek reibumā.

Lai pasargātu sevi un apkārtējos no nelaimes, NMPD mediķi aicina:

Esi uzmanīgs pie ūdenstilpēm

Katru gadu Jāņu brīvdienās ir traģiski negadījumi, kad līgotāji noslīkst vai gūst smagas traumas, lecot ūdenī uz galvas vai uz kājām, kas nereti beidzas ar dzīvi ratiņkrēslā. Pērn abās svētku dienās NMPD mediķi steidzās uz astoņiem izsaukumiem, kad, atpūšoties pie ūdeņiem, cilvēki bija slīkuši vai guvuši smagas traumas, tostarp sešos gadījumos peldēšanās beidzās traģiski un cilvēki gāja bojā. Savukārt viens cilvēks, lecot dīķī uz galvas, smagi traumēja mugurkaulu.  

Esi piesardzīgs, dodoties peldēt svētkos. Neej ūdenī alkohola reibumā. Peldvietā nelec ūdenī no augstuma ne uz galvas, ne uz kājām. Neej peldēties naktī, īpaši nezināmās peldvietās, kā arī nepeldi viens pats. Ūdenstilpju tuvumā ik mirkli uzmani bērnus!

Kā rīkoties, ja notikusi nelaime pie ūdens, uzzini mūsu mājaslapā: https://www.nmpd.gov.lv/lv/sliksana

Ievēro piesardzību ugunskura tuvumā

Ik gadu šajos svētkos pie ugunskuriem un griliem līgotāji gūst smagus apdegumus, lecot pāri ugunskuram un iekrītot tajā vai reibumā uzkrītot grilam. Pērn apdegumus guva 41 cilvēks, kas ir trīsreiz vairāk kā jebkuru citu gadu. Vairāki cietušie guva ļoti plašu ķermeņa apdegumus. Tāpat līgotāji katru gadu gūst ļoti smagus apdegumus, aizdedzinot ugunskuru ar degšķidrumu vai benzīnu, kas strauji uzliesmo. Nopietnus apdegumus katru gadu gūst arī mazi bērni, piespiežot plaukstas pie karsta grila, uzgrūžoties grilam vai iekāpjot oglēs. NMPD mediķu pieredzē ir arī negadījums, kad mazam bērnam, kurš piegāja tuvu ugunskuram, liesma pārmetās uz apģērbu un tā sintētiskais materiāls kūstot pielipa pie ķermeņa. Pērn slimnīcā ar apdegumu traumām nogādājām trīs, no pusotra līdz četrus gadus vecus, bērnus.

Kā palīdzēt cietušajam, kurš guvis apdegumu, uzzini mūsu mājaslapā: https://www.nmpd.gov.lv/lv/termiski-apdegumi-un-applaucejumi

Jāņos mielastu baudi apdomīgi

Aizrīšanās ar šašliku ir nosmakšanas risks. Katru gadu NMPD mediķi steidz palīgā arī  vairākos smagu aizrīšanās gadījumos, kas diemžēl dažkārt beidzas traģiski. Pagājušogad tie bija trīs izsaukumi, kuros izdevās palīdzēt un nebija traģisku seku. Aizrīšanās gadījumā ļoti būtiska ir līdzcilvēku ātra un tūlītēja iesaiste. Ja ir uztraukums vai nav iemaņu, atbalstu  un pirmās palīdzības padomus pa telefonu vienmēr sniedz ārkārtas tālruņa 113 izsaukumu pieņemšanas dispečers, sakot priekšā, kas un kā darāms, kamēr mediķi vēl ceļā. 

Kā palīdzēt cietušajam, ja notikusi aizrīšanās, uzzini mūsu mājaslapā: https://www.nmpd.gov.lv/lv/aizrisanas-sveskermenis-elpcelos

Dodoties svinēt svētkus pie dabas vai nezināmās vietās – precizē adresi jau iepriekš

Vienmēr noskaidro jau iepriekš, kurp dosies, jo īpaši, ja dodies ciemos uz mazāk zināmu vietu vai izbrauksi pie dabas. Noskaidro tuvāko pieturu, tuvākās mājas nosaukumu vai kādu citu orientieri, lai būtu gatavs neparedzētām situācijām un spētu jebkuram glābšanas dienestam pateikt, kur atrodies. Precīzas adreses vai orientieru nosaukšana ir ļoti svarīga, lai mediķiem nenāktos maldīties, pa mežiem un laukiem meklējot cietušo, un netiktu zaudētas tik vērtīgās minūtes dzīvību glābšanā.

Jau iepriekš savā tālruni atrodi iespēju noteikt savas atrašanās vietas koordinātas vai lejupielādē kādu no pieejamām mobilām lietotnēm, kas ļauj nosūtīt koordinātas  – tās ļoti palīdzēs, ja nezināsi nosaukt nekādus tuvumā esošos orientierus.

Zini, kur meklēt medicīnisko palīdzību garajās svētku brīvdienās

Garajām svētku brīvdienām sarūpē nepieciešamo mājas aptieciņā un atceries to paņemt līdzi, ja dodies svinēt ārpus mājas pie dabas. Pārbaudi vai aptieciņā ir pārsienamie materiāli, plāksteri un līdzekļi, lai spētu sniegt palīdzību sadzīves traumu gadījumos (neliels apdegums, brūces, sasitumi). Ieteikumus aptieciņas papildināšanai vari uzzināt mūsu mājaslapā:  https://www.nmpd.gov.lv/lv/jaunums/vai-esi-parskatijis-savu-majas-aptiecinu-vai-taja-ir-viss-nepieciesamais

Atgādinām, ka uz ārkārtas tālruni 113 ir jāzvana dzīvībai kritiskās situācijās. Savukārt nelielu traumu, pēkšņu saslimšanu vai hronisku slimību saasinājuma brīžos mediķu padomu var saņemt, zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001, kas brīvdienās un svētkos strādā visu diennakti. Tāpat veselības problēmu gadījumā var vērsties pie dežūrārsta vai, piemēram, nelielu traumu (apdegumu, mežģījumu u.c.) gadījumos medicīnisko palīdzību iedzīvotājiem svētkos sniedz steidzamās medicīniskās palīdzības punktos. Informāciju par palīdzības saņemšanas iespējām var uzzināt Nacionālā veselības dienesta mājaslapā: https://www.vmnvd.gov.lv/lv/kur-sanemt-medicinisko-palidzibu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI