DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. jūnijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

No darba Ukrainā atgriezušies Latvijas eksperti kultūras mantojuma digitalizēšanai kara apstākļos

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Bruno Deslandes

Kultūras ministrija (KM) sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti (RTU) sniegusi palīdzību Ukrainai kultūras pieminekļu saglabāšanā. Latvijā atgriezušies trīs eksperti, kuri Ukrainā veica kultūras mantojuma objektu trīsdimensionālo skenēšanu, fiksējot bojājumus un iegūstot datus, lai varētu plānot karadarbībā cietušo kultūras pieminekļu nostiprināšanu un atjaunošanu, vienlaikus nododot pieredzi un apmācot Ukrainas speciālistus.

No 6. līdz 16. jūnijam Ukrainā strādāja UNESCO eksperts, SIA ARCHItrāvs valdes loceklis Dr. Bruno Deslandes, RTU Būvniecības inženierzinātņu fakultātes Ģeomātikas katedras asociētais profesors Dr. Māris Kaļinka un RTU Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes (DITF) doktorants Kirils Gorovojs.

Zinātnieki pēc Ukrainas Kultūras ministrijas sastādītā saraksta veica 3D mērījumus kultūras būvēm, dievnamiem un kultūras pieminekļiem, kas ir cietuši Krievijas veiktajā karadarbībā Ukrainā un kurus nepieciešams atjaunot. Viņi strādāja Svētās Jaunavas Marijas baznīcā Uhnivā, Ļvivas apgabalā, Vasila Tarnovska Ukrainas senlietu muzeja mājā, Jaunatnes kultūras centrā un kino ēkā Čerņihivā, kā arī Kijivas Svētā Kirila katedrālē, kas atrodas bīstamajā zonā un kuru iecerēts iekļaut UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Balstoties 20 gadu starptautiski atzītā pieredzē šajā jomā, Latvijas komanda precīzi dokumentēja cietušās ēkas, izmantojot lāzerskenerus, veica radīto postījumu detalizētu diagnostiku un konsultēja atbildīgās Ukrainas institūcijas par avārijas stiprinājuma konstrukciju uzstādīšanu un ilgtermiņā veicamajiem atjaunošanas darbiem.

B. Deslandes, ar kuru RTU ilgstoši sadarbojas kultūras mantojuma saglabāšanā, jau ir unikāla, starptautiski atzīta pieredze, darbojoties līdzīgos apstākļos Sīrijā, tostarp, gadījumos, kad kultūras mantojums ticis bojāts bruņotu konfliktu rezultātā.

M. Kaļinka un K. Gorovojs kopā ar RTU DITF Mākslīgā intelekta un sistēmu inženierijas katedras profesoru Ingaru Eriņu ir specializējušies gan vēsturisku objektu, gan arī jaunbūvju 3D modeļu izveidē. Pavasarī M. Kaļinka un K. Gorovojs kopā ar B. Deslandes veica uzmērījumus seno karavānu pilsētā Qaryat Al Faw, Saūda Arābijā, lai izveidotu tās virtuālās un papildinātās realitātes modeli, kuru varēs izmantot vēstures izzināšanā. Viņi ir radījuši arī 3D modeļus ēkām RTU studentu pilsētiņā Ķīpsalā, lai tos varētu izmantot ēku apsaimniekošanā.  

Uzturoties Ukrainā, Latvijas zinātnieki tikās arī ar Ukrainas Kultūras ministrijas un Ārlietu ministrijas pārstāvjiem, kā arī Latvijas vēstnieku Ukrainā. 

Šis atbalsta projekts ir līdzīgs Latvijas valdības tehniskajai palīdzībai, kas tika sniegta Irākai 2005.–2006. gadā. Tajā tiek izmantotas nesen veiktās intervences karadarbības zonās (Irāka un Sīrija, u.c. Tuvo Austrumu prestižos objektos), kas iekļauti UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. 

KM atbalsta nodrošināšanai radusi 24 000 eiro, RTU nodrošina projekta administrēšanu. RTU ir ilggadēja pieredze darbā ar kultūras mantojuma objektiem gan Latvijā, gan ārpus Latvijas, piedaloties zinātniskajās ekspedīcijās vai nodrošinot mācību un pieredzes pārnesi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI