DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. jūnijā, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja lems par “Rīgas Mežu” dalības izbeigšanu apaļkoku pārstrādes biznesā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Otrdien, 21. jūnijā, Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas sēdē plānots skatīt jautājumu par SIA “Rīgas Meži” dalības izbeigšanu apaļkoku pārstrādes biznesā. Tādējādi tiks novērsta gan konkurences kropļošana un ilgtermiņa nesaimnieciskā darbība, uz kuru vairākkārtīgi norādījusi Valsts kontrole un Konkurences padome, gan neatbilstība tiesību aktiem par pašvaldību iesaisti uzņēmējdarbībā.

Pēc jautājuma izskatīšanas komitejas sēdē (apmēram plkst.14.00) Rātsnamā, 1.stāva Portretu zālē, notiks preses brīfings. Tajā piedalīsies “Rīgas Mežu” padomes priekšsēdētājs Toms Auškāps, valdes priekšsēdētāja Anita Skudra, kā arī pārstāvis no Rīgas domes Kapitālsabiedrību pārvaldes.

Balstoties uz Valsts kontroles un Konkurences padomes atzinumiem, ir veikts kokzāģētavas “Norupe” aktīvu un biznesa vērtējums, kā arī iezīmēts ekonomiski izdevīgākais modelis, kā pārtraukt uzņēmuma iesaisti šajā uzņēmējdarbības segmentā. Pētījumā secināts, ka kokzāģētavas darbības turpināšana uzņēmuma sastāvā jau no 2023.gada nesīs zaudējumus un samazinās “Rīgas Mežu” kapitāldaļu vērtību, tādejādi tieši ietekmēs arī rīdzinieku intereses. Kaut arī 2022.gadā plānotā neto peļņa no kokzāģētavas prognozēta vairāk nekā 80 tūkstoši eiro, bet jau no 2023.gada tās darbība uzņēmumam radīs 230 tūkstošus eiro zaudējumus, bet 2026.gadā zaudējumi varētu sasniegt 350 tūkstošus eiro.

Tāpat, analizējot kokzāģētavas darbību, secināts, ka līdz šim faktiski nav bijis neviens gads, kurā ražotne nestu peļņu, ja tai nepieciešamais apaļkoks būtu iegādāts par tirgus cenām. Uz šo faktu iepriekš norādījusi arī Valsts kontrole.

2021.gadā komiteja akceptēja “Rīgas Mežu” valdes apstiprinātos grozījumus uzņēmuma Mežu apsaimniekošanas plānā. Tajā noteikti būtiski koku ciršanas apjomu samazinājumi, vienlaikus mežos attīstot bioloģisko daudzveidību un rekreācijas teritorijas. Tādejādi no 2022.gada koksnes ieguves apjoms “Rīgas Mežos”, salīdzinājumā ar iepriekš plānoto, samazināsies par 35 tūkstošiem m3, kas ir 20 % no paredzētā apjoma, bet 2023.gadā – samazinājums par 46 tūkstošiem m3. Tik būtiski samazinot ciršanas apjomus, “Rīgas Meži” vairs nespēs nodrošināt kokzāģētavai nepieciešamo izejmateriālu (citu komersantu izejmateriālus izmantot nedrīkst).  

Par “Rīgas Mežu” kokzāģētavu “Norupe”

Kokzāģētava “Norupe” izveidota pirms  10 gadiem, kopumā investējot vairāk nekā 10 miljonus eiro. Zāģētavas iekārtas ir darba kārtībā, taču to modernizācijai un darba ražīguma palielināšanai nepieciešamas būtiskas investīcijas.

“Rīgas Meži” 2013.gadā sāka nodarboties ar apaļkoku pārstrādi, pie Ogres uzbūvējot kokzāģētavu “Norupe”. Tās izveides mērķis tolaik bija gūt papildus pievienoto vērtību no Rīgai piederošajiem koksnes resursiem. Zāģētava tika veidota jaunā vietā, kas prasīja papildus ieguldījumus infrastruktūrā. Ražošanas procesa nodrošināšanai tika iegādātas lietotas ražošanas iekārtas no Krievijas.

Kokzāģētava pārstrādā skujkoku (priedes un egles) sīkbaļķus, kuru diametrs ir 12-24 cm un tās pārstrādes apjoms 50 000 m3 apaļkoksnes gadā; iegūtā produkcija – mēbeļu sagataves un apdares dēļi.

Par “Rīgas Mežiem”

SIA “Rīgas Meži” ir 2008.gadā dibināts pašvaldības uzņēmums, kas apsaimnieko galvaspilsētai piederošos mežus, dārzus un parkus. Uzņēmums pārziņā ir 62 000 ha meži, 399 ha Rīgas parki un apstādījumi (125 objekti), kā arī kultūras un atpūtas parks “Mežaparks” (385 ha). “Rīgas Meži” rūpējas par šo teritoriju ilgtspējīgu attīstību, bioloģisko daudzveidību un pieejamību sabiedrībai.

Uzņēmumā ir Daugavas, Gaujas, Katrīnas, Rīgas un Tīreļu mežniecības, kā arī kokaudzētava un kokzāģētava “Norupe”. Uzņēmums īsteno vides izglītības programmu “Zaļā klase”.

“Rīgas Mežu” objekti atrodas Rīgas un Jūrmalas pilsētu, kā arī Ādažu, Ķekavas, Limbažu, Mārupes, Ogres, Olaines, Ropažu, Salaspils un Siguldas novadu teritorijās.

Uzņēmums ievēro labas korporatīvās pārvaldības un ilgtspējas principus. Tam ir FSC (Forest Stewardship Council) un PEFC (Programme of the Endorsement of Forest Certification) sertifikāti. Tie apliecina atbildīgu mežu apsaimniekošanu, kā arī to, ka mežu produkcija sabiedrībai sniedz sociālos, vides un ekonomiskos ieguvumus.

2021.gada septembrī “Rīgas Mežiem” Uzņēmumu reģistrā ir reģistrēts nacionālajai drošībai nozīmīgas komercsabiedrības statuss. Savukārt 2021.gada decembrī uzņēmums pievienojās biedrības “Sabiedrība par atklātību – Delna” un “CSR Latvia” iniciatīvai “Nulles tolerance pret korupciju”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI