DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. jūnijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

VARAM: Izveidojot lieljaudas vēja parkus Latvijā, elektroenerģijas cenas ievērojami samazināsies

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Eiropas Komisija (EK) pirms mēneša nāca klajā ar ieteikumiem, kā dalībvalstīm ievērojami atvieglot procedūras atjaunīgās enerģijas ražošanai, sakot, ka, lai risinātu augsto enerģijas cenu kāpumu, ir būtiski strauji palielināt atjaunīgās enerģijas īpatsvaru. Atjaunīgā enerģija ir stūrakmens, uz kura balstās pārkārtošanās uz tīru enerģiju, turklāt bez kā nav iespējams sasniegt Eiropas zaļā kursa mērķus, padarīt enerģiju cenas ziņā pieejamu un samazināt Eiropas Savienības (ES) atkarību no fosilajām degvielām un enerģijas importa.

Ministrs Artūrs Toms Plešs: “Skatoties uz pieaugošajiem elektrības rēķiniem, ir svarīgi pēc iespējas ātrāk rast īstermiņa atbalsta risinājumus, kas ļaus vieglāk pārdzīvot gaidāmo apkures sezonu. Taču tikpat svarīgi ir rast ilgtermiņa risinājumus sadārdzinājuma mazināšanai. Vēja enerģijas izmantošana ir viens no risinājumiem, turklāt līdz šim šo resursu neesam pienācīgi apguvuši – Latvijā šobrīd ir viszemākais vēja enerģijas jaudu apjoms Baltijas valstu vidū. Piemēram, uzstādot turbīnas ar 800 megavatu jaudu, elektroenerģijas cena samazinātos aptuveni trīs reizes. Uzskatu, ka kavēties vairs nedrīkst.”

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), reaģējot uz energoresursu cenu kāpumu un Krievijas iebrukumu Ukrainā, izstrādāja likumprojektu, kas paredz strauji kāpināt atjaunīgo energoresursu jaudas, mazinot administratīvos un birokrātiskos šķēršļus lielu sauszemes vēja parku būvniecībai Latvijas teritorijā. Likumprojekts šobrīd tiek skatīts Saeimā un virzās uz pieņemšanu steidzamības kārtā.

Kā ziņots iepriekš, valdībā apstiprināts VARAM izstrādātais likumprojekts “Likums par atviegloto kārtību vēja elektrostaciju būvniecībai enerģētiskās drošības un neatkarības veicināšanai”. Iepriekš vēja parku izveide prasīja 3–4 gadus, tādēļ jaunais risinājums paredz šo laiku samazināt uz 6–8 mēnešiem. Likumprojekta mērķis ir enerģētiskās drošības un neatkarības veicināšana, kas vienlaikus sekmēs arī intensīvi pieaugošo energoresursu izmaksu ietekmi uz iedzīvotājiem samazinājumu. Likumprojekts nosaka atvieglotu kārtību vēja elektrostaciju (VES), kuru kopējā jauda ir vismaz 50 MW, un tai nepieciešamās infrastruktūras būvniecībai, līdz brīdim, kad šī likuma ietvaros sasniegta VES kopējā jauda 1000 MW.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI