DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. jūnijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

TM rosinātās izmaiņas novērsīs viltošanas iespējas vekseļu izmantošanā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ceturtdien, 16. jūnijā, Saeima galīgajā lasījumā lems par Tieslietu ministrijas izstrādātajiem Vekseļu likuma grozījumiem, lai pilnveidotu vekseļu regulējumu un nodrošinātu fizisko personu tiesību aizsardzību vekseļa izdošanas un izpildes procesā.

Ar Tieslietu ministrijas rosinātajām izmaiņām Vekseļu likumā veicinās to drošāku izmantošanu, novēršot iespēju negodprātīgām personām izmantot tiesisko regulējumu ļaunprātīgos nolūkos, jo vienkāršo vekseļu izdošana turpmāk notiks pie notāra, notariālā akta formā. Tādējādi zvērinātam notāram būs pienākums pārliecināties par personas identitāti, kā arī izskaidrot, kādas sekas un kādi pienākumi personai radīsies ar vekseļa izdošanu. 

Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns: “Šādā veidā tiks novērstas krāpniecības iespējas un iemesli sabiedrībā plaši izskanējušajiem gadījumiem, kad viltoti vekseļi ir izmantoti, lai iegūtu naudas līdzekļus tieši no privātpersonām.

Papildus minētajam nosacījumam par notariālā akta formu tiks pilnveidots regulējums arī attiecībā uz citām darbībām vekseļu izmantošanā.

Galvenās izmaiņas vekseļa regulējumā:

  • Fiziska persona vekseli1 varēs izdot kā notariālu aktu vai kā elektroniski parakstītu dokumentu.
  • Fiziska persona vairs nevarēs izdot tratu2 un būt maksātājs pēc tās tratas turpmāk ir izmantojamas tikai komercdarbībā.
  • Tiek precizēta vienkāršo vekseļu protestēšanas kārtība, nosakot ilgāku termiņu protesta izdarīšanai vienkāršā vekseļa nesamaksas dēļ, nodrošinot personai pietiekamu laiku, lai pēc saņemtā uzaicinājuma varētu gan iepazīties ar konkrēto dokumentu, gan nepieciešamības gadījumā arī izpildīt savu saistību, pirms protesta akts tiek nodots tālākai izpildei.
  • Tiek precizēta kārtība, kādā notārs paziņo par protesta izdarīšanu uz vekseļa pamata atbildīgajām personām, tostarp tiek izslēgta iespēja notāram mutiski uzaicināt parādnieku izpildīt savu saistību, jo šādu uzaicināšanu pēc tam nav iespējams pārbaudīt.
  • Tiek nodrošināts augstāks parādnieku aizsardzības līmenis, ierobežojot iespēju izdot vienkāršos vekseļus par naudas summu, kas ir lielāka par 15 000 euro. Ja būs nepieciešamība nodibināt saistību par lielāku naudas summu, tad šādā gadījumā varēs izmantot aizdevuma līgumu vai slēgt kādu citu darījumu, kas nav abstrakta saistība atšķirībā no vekseļtiesiskās saistības.
  • Tiek noteikts, ka protesta akts par notariālā akta formā izdotu vienkāršo vekseli ir izpildu dokuments, ko izpilda Civilprocesa likumā noteiktajā tiesas spriedumu izpildes kārtībā, un to uzreiz var nodot piespiedu izpildei zvērinātam tiesu izpildītājam, tādējādi atslogojot tiesu darbu.
  • Likumprojektā ietvertais pārejas regulējums paredz, ka fiziskas personas atbildību pēc vekseļa, kas neatbilst jaunā regulējuma prasībām, no 2022. gada 1. oktobra var prasīt tikai tiesas ceļā (t.i., prasības tiesvedības kārtībā), kas ļauj pietiekami aizsargāt vekseļtiesisko parādnieku tiesības.

Likumprojekts stāsies spēkā atbilstoši normatīvajos aktos paredzētajai kārtībai. Ar likumprojektu var iepazīties Saeimas mājaslapā.

1 Vekselis ir vērtspapīrs, kas dod tā turētājam tiesības prasīt no vekseļa devēja vai akceptētāja samaksāt noteiktu naudas summu noteiktā termiņā un vietā.

2 Trata (pārvedu vekselis) ir vērtspapīrs, kuru izdod trasants un kurš ietver rakstveida uzdevumu maksātājam (trasātam) samaksāt vekselī norādīto naudas summu trešajai personai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI