DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. jūnijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Parlamentārā sekretāre apmeklē Eiropas Kodolpētījumu organizāciju CERN

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2022. gada 14. jūnijā Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica apmeklēja Eiropas Kodolpētījumu organizāciju (CERN). Vizītes laikā Latvijas delegācija guva ieskatu galvenajās CERN darbības aktivitātēs, pārrunāja dažādās iespējas sadarbības paātrinājumam, kā arī tikās ar zinātniekiem no Latvijas, kas strādā CERN.

Parlamentārā sekretāre un delegācija tikās ar CERN Starptautisko attiecību departamenta direktori Šarloti Varakauli (Charlotte Warakaulle), kura atzīmēja Latvijas un CERN veiksmīgo sadarbību gan valdības, gan zinātnes pārstāvju līmenī. Šobrīd notiek darbs, lai CERN iepirkumos iesaistītu Latvijas uzņēmējus.

Savukārt CERN padomnieks attiecībās ar asociētajām valstīm Žeroms Pjerlo (Jérôme Pierlot) plaši iepazīstināja ar CERN attīstības plāniem un darbības stratēģiju.

Parlamentārā sekretāre CERN pārstāvjiem pauda pateicību par atbalstu veiksmīgai procedūru noslēgšanai Latvijas dalībai CERN. Z. Kalniņa-Lukaševica apliecināja, ka Latvija turpinās veiksmīgi aizsākto sadarbību: “Esam apņēmības pilni dot savu ieguldījumu, turklāt uzsāktie projekti parāda, ka mūsu akadēmisko aprindu un uzņēmumi pārstāvji ir motivēti un vēlas veicināt divpusējo sadarbību.”

Parlamentārā sekretāre atzinīgi novērtēja CERN Padomes lēmumu par Krievijas agresijas nosodījumu un CERN projektu ar Krieviju apturēšanu.

Latvijas pievienošanās CERN ir zinātnes diplomātijas piemērs. Pastāvošie izaicinājumi rada nepieciešamību pēc sinerģijas un sadarbības starp starptautiskajiem, valstu un nevalstiskajiem dalībniekiem. Redzam, ka starptautiskās zinātniskās sadarbības veicināšanai ir īpaša nozīme, un CERN tam ir lielisks piemērs, norādīja parlamentārā sekretāre.

Delegācija tikās arī ar Latvijas zinātnieku grupu CERN, ko vada RTU Augstas enerģijas daliņu fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju centra direktors Kārlis Dreimanis. Pārrunājot darbu CERN, zinātnieki iepazīstināja ar saviem projektiem un ieskicēja nākotnes plānus.

Kopumā šobrīd no Latvijas CERN strādā 16 pētnieki  doktorantūras un maģistratūras studenti, kā arī pētnieki no zinātniskām institūcijām. CERN nodrošina Latvijas zinātniekiem un inženieriem, tostarp industrijai, piekļuvi izcila līmeņa zinātniskajai infrastruktūrai.

Informācijai

CERN izveidota 1953. gadā. Tās sastāvā ietilpst 23 dalībvalstis. Organizācija atrodas Ženēvā, Šveicē. No 2021. gada 2. augusta Latvija ir asociētās dalībvalsts statusā, CERN padomē Latviju pārstāv vēstnieks Bahtijors Hasans un IZM valsts sekretāra vietnieks Dmitrijs Stepanovs.

CERN mērķis ir starptautiskas liela mēroga pētnieciskas infrastruktūras darbības nodrošināšana augstas enerģijas daļiņu fizikas pētījumiem. Ar CERN ir sadarbojušies tādi Latvijas uzņēmumi kā “Primekss Group”, “DATI Group”, “Baltic Scientific Instruments”, “SAF Tehnika” un citi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI