DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. jūnijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Valsts sekretārs tiekas ar Austrālijas valsts sekretāra vietnieci Eiropas jautājumos

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2022. gada 14. jūnijā Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Pelšs tikās ar Austrālijas valsts sekretāra vietnieci Eiropas jautājumos Džeinu Hārdiju (Jane Hardy). Sarunas laikā amatpersonas pauda gandarījumu par divpusējo attiecību attīstību, kas iegājusi aktīvākā gultnē līdz ar rezidējošās vēstniecības atvēršanu Kanberā, Austrālijā. Sarunu partneri pārrunāja pašreizējo ģeopolitisko situāciju, īpašu uzmanību pievēršot tādām tēmām kā Krievijas karš Ukrainā, Baltkrievija, aktualitātes Indijas un Klusā okeāna reģionā, kā arī klimata pārmaiņas un enerģētiskā drošība.

Valsts sekretārs iepazīstināja Austrālijas pārstāvi ar Latvijas aktualitātēm drošības kontekstā, kā arī līdzšinējo politisko un humanitāro atbalstu kara plosītajai Ukrainai. A. Pelšs pateicās Austrālijai par stingro nostāju, nosodot Krievijas militāro agresiju pret Ukrainu, un pauda cerību, ka šī tikšanās būs aizsākums regulārām politiskām konsultācijām ar Austrāliju.

Dž. Hārdija savukārt atzīmēja jaunās Austrālijas valdības prioritātes Indijas un Klusā okeāna reģionā, atzīstot klimata pārmaiņas par vienu no būtiskākajām prioritātēm Okeānijas mazajām salām. Pārrunājot reģionālos un globālos drošības izaicinājumus, amatpersonas bija vienisprātis par nepieciešamību stiprināt valstu noturību kiberdrošības un piegāžu ķēžu diversifikācijas jautājumos.

Džeina Hārdija ir pieredzējusi karjeras diplomāte, kas specializējusies drošības un atbruņošanās jautājumos. Viņa pārstāvējusi Austrālijas valdību, būdama vēstniece Spānijā, Andorā un Ekvatoriālajā Gvinejā, kā arī bijusi Austrālijas ģenerālkonsule Honolulu un valdības augstākā pārstāve ASVIndijas un Klusā okeāna reģiona pavēlniecībā.

Austrālija bija viena no pirmajām valstīm, kas 1991. gada 27. augustā atzina Latvijas neatkarību un paziņoja par lēmumu dibināt diplomātiskās attiecības ar Baltijas valstīm. Kopš 2021. gada 13. oktobra darbu Kanberā uzsācis pirmais rezidējošais Latvijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Austrālijā  Marģers Krams.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI