DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. jūnijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Mazo ērgļu ligzdā izšķīlušies abi ērglēni

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lielās salas mazo ērgļu ligzdā no abām olām izšķīlušies mazie ērglēni – 7. jūnijā un 11. jūnijā. Mazie ērgļi parasti dēj divas olas, retāk vienu. Taču tikai nepilnos 2% no sekmīgajiem ligzdošanas gadījumiem lidot spēju sasniedz abi jaunie ērgļi.

Tā kā abas olas tiek dētas ar 3 līdz 5 dienu intervālu, vecākais mazulis ir dažas dienas vecāks par jaunāko. “Jau tūlīt pēc jaunākā ērglēna izšķilšanās tas saņem knābienus no vecākā ērglēna. Vecākais ērglēns neļauj jaunākajam saņemt barību. Mātīte jūt, ka jaunākais ērglēns ies bojā un baro galvenokārt tikai vecāko. Dažu dienu laikā jaunākais mazulis, saknābāts un novārdzis, iet bojā. Ornitoloģijā šādu uzvedību sauc par kainismu. Apzīmējums aizgūts no Bībeles stāsta par Kainu un Ābelu, kur vecākais dēls Kains nogalināja savu brāli Ābelu. Kaut arī lidot spēju sasniedz tikai viens ērglis, otrā ola, acīmredzot, tiek dēta drošībai, jo kāda no abām olām var būt bojāta,” skaidro LVM vecākais vides eksperts un mazo ērgļu pētnieks Uģis Bergmanis.

“Pirmais mazais ērglēns izšķīlās četrdesmitajā dienā pēc olas izdēšanas. Jau drīz pēc izšķilšanās ērgļu mātīte Rasa mazo ērglēnu pabaroja. Savukārt tēviņš atnesa strupasti, tā ir viena no nozīmīgākajām mazo ērgļu barības dzīvnieku sugām,” notikumus ligzdā apraksta mazo ērgļu pētnieks Uģis Bergmanis.

Pirmās trīs dienas ērglēns ir tik nevarīgs, ka spēj tikai īsu brīdi pacelt galvu un atplest knābi – šajā brīdī mātīte meistarīgi ieliek atplestajā knābī nelielu gaļas gabaliņu. Taču ērglēni strauji aug, un jau tagad, sešu dienu vecumā mazais mazulis ir spējīgs noturēt galvu, pats prasīt barību.

"Ierasts, ka mazais ērglēns tiek barots līdz 15 reizēm dienā – sākot ar saules ausmu un līdz pat rietam. Līdz aptuveni divu nedēļu vecumam ērglēns tiek nepārtraukti sildīts un pasargāts gan no lietus un vēja, gan no pārāk karstas saules. Līdz ar mazuļa izšķilšanos mātīte uz ligzdu nes svaigus skuju koku un izplaukušus lapu koku zarus, tos ieklājot ligzdā. Svaigo zaru ieklāšana nodrošina tīrību ligzdā," stāsta Uģis Bergmanis.

Savukārt, sākot ar ceturto dzīves nedēļu, ko varam sagaidīt jūlija sākumā, ērglēns kļūs salīdzinoši patstāvīgs – tas pats jau sāks plosīt barību, vien mazo ērgļu mātītei to piesedzot no stipra lietus un īpaši karstas saules.

 VĒRO TIEŠRAIDI 

Jau no marta LVM vides izglītības un izpētes projekti “Putni un zvēri purvā” un “Mazie ērgļi” piedāvā tiešsaistē sekot līdzi aktivitātēm mazo un klinšu ērgļu ligzdās, kā arī dabas pārmaiņām gadalaiku mijā vienā no Latvijas ziemeļaustrumu reģiona purviem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI