DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. jūnijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Klātienē notikusi šī gada otrā Diasporas konsultatīvās padomes sēde

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2022. gada 10. jūnijā norisinājās šī gada otrā Diasporas konsultatīvās padomes (DKP) sēde, kuru atklāja Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstniece diasporas jautājumos Elita Gavele. Sēdē tika sniegts pārskats par “Plāna darbam ar diasporu 2021.2023. gadam” izpildi 2021. gadā, 2022. gadā plānotajiem tiesību aktu projektiem, kas attiecināmi uz diasporu, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras aktualitātēm, kā arī Diasporas mediju darba grupas paveikto un iecerēto.

Parlamentārā sekretāre, uzrunājot klātesošos, akcentēja, ka DKP jau uzsāka darbu pirms pandēmijas. Šī sēde ir īpaša, jo pirmoreiz pēc pandēmijas tā tiek rīkota klātienē, pulcējot diasporu no visiem kontinentiem: “Šonedēļ ir svētku sajūta, kad visi ir atbraukuši uz Rīgu un varam kopā strādāt,” sacīja Z. Kalniņa-Lukaševica.

Parlamentārā sekretāre uzsvēra, ka DKP unikālā veidā sniedz iespēju sanākt visiem kopā un risināt nozīmīgus jautājumus. Šāds sadarbības formāts ļauj ne tikai atskatīties uz izdarīto, bet arī izvirzīt jaunus mērķus nākotnei.

E. Gavele informēja par DKP paspārnē izveidotajām trīs darba grupām  Remigrācijas koordinācijas, Attālinātā darba un Diasporas mediju darba grupu. Vēstniece uzsvēra, ka ir izstrādāti un pieņemti grozījumi Imigrācijas likumā, kas paredz ieviest jaunu vīzu veidu attālinātā darba veicējiem Latvijā, ka būtiski ir risināt remigrācijas jautājumu un meklēt jaunus veidus remigrācijas veicināšanai. E. Gavele akcentēja, ka turpmākā darba prioritāte ir jaunieši, ar kuriem ir svarīgi uzturēt saikni.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Kristaps Rožkalns klātesošos informēja par Latvijas valsts tēla vēstnešu programmas projektu, pastāstot, kā ir iespējams iesaistīt diasporu labajos stāstos par Latviju, kādi ir praktiski veicamie soļi, kā arī, ko sagaidām no diasporas Latvijas tēla veidošanā. DKP biedri tika aicināti dalīties ar idejām un diskutēt par diasporas lomu valsts tēla veidošanā. 

Sēdes dalībniekus uzrunāja Diasporas mediju darba grupas vadītājs Kristaps Grasis, informējot par darba grupas īstenotajiem un plānotajiem pasākumiem un paveikto. K. Grasis uzsvēra, ka patlaban tiek definēts, kas ir diasporas mediji, kā veicināt kvalitatīva satura veidošanu un veikt satura apmaiņu sadarbībā ar Latvijas medijiem.

Savukārt Eiropas latviešu apvienības priekšsēde Justīne Krēsliņa rosināja diskutēt, kā lietderīgi novirzīt un izlietot diasporai paredzēto valsts finansējumu, ņemot vērā globāli pieaugošās izmaksas.

Sēdes laikā notika padomes priekšsēdētāja vietnieka vēlēšanas. Par padomes priekšsēdētāja vietnieku tika ievēlēts Miks Muižarājs. Priekšsēdētāja vietnieka pilnvaru termiņš būs līdz 2023. gada 16. jūlijam.

Nākamā DKP sēde ir paredzēta 2022. gada 23. septembrī.

Informācijai

Diasporas konsultatīvā padome ir padomdevēja institūcija, kuras mērķis ir veicināt saskaņotu diasporas politikas izstrādi un ikgadējo prioritāšu noteikšanu, kā arī diasporas politikas īstenošanu un novērtēšanu. Diasporas konsultatīvās padomes darbības pamatprincipi ir noteikti Diasporas likumā, kas stājās spēkā 2019. gada 1. janvārī. Diasporas konsultatīvā padome tika izveidota 2019. gada 14. maijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI