DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. jūnijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

ES Ārlietu ministriju valsts sekretāri pārrunā aktuālo ārpolitikā un uzsver kolektīvā atbalsta Ukrainai nozīmi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2022. gada 9. un 10. jūnijā Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Pelšs piedalījās Eiropas Savienības (ES) Ārlietu ministriju valsts sekretāru un ģenerālsekretāru sanāksmē Prāgā, ČehijāSanāksmi vadīja Eiropas Ārējās darbības dienesta (EĀDD) ģenerālsekretārs Stefāno Sanīno (Stefano Sannino). Dalībvalstis apsprieda aktuālo EĀDD darbāizaicinājumus ārpolitikā un ES drošības un aizsardzības politikā, kā arī turpmākās atbalsta iespējas Ukrainai.

“Ukrainai šajā karā ir jāuzvar, un mums ir kolektīvi jāatbalsta Ukrainu, jo tā cīnās ne tikai par savu valsti, bet par visu Eiropu,” uzsvēra A. Pelšs. Runājot par Ukrainas kandidātvalsts statusu ES, valsts sekretārs sacīja: “ES kandidātvalsts statusa piešķiršana Ukrainai ir ne tikai būtisks politisks solis, bet arī solis, kas veicinās Ukrainas atjaunošanu”.

Dalībvalstis bija vienisprātis par nepieciešamību turpināt Krievijas starptautisko izolāciju, tostarp, ES sankciju politiku [pret Krieviju]. Tāpat bija kopēja izpratne, ka Eiropai jāstrādā un jāmeklē risinājumi un atbildes globālajiem izaicinājumiem, piemēram, pārtikas un enerģētikas drošības jomā. Latvija, tāpat kā citas ES dalībvalstis, uzsvēra ES un ASV sadarbības nozīmi, kā arī nepieciešamību turpināt stiprināt ES un NATO sadarbību.

Sanāksmes laikā Čehija kā nākamā prezidējošā valsts ES Padomē iezīmēja prezidentūras prioritātes un norādīja, ka, ņemot vērā ES apņemšanos atteikties no Krievijas energoresursiem, sagaidāms intensīvs darbs ar jautājumiem, kas saistīti ar ES enerģētisko drošību un energoresursu cenu kāpuma ietekmi uz sabiedrību. Čehijas prezidentūra plāno strādāt vēl ar šādiem jautājumiem: Eiropas aizsardzības un ekonomikas noturības stiprināšana, Rietumbalkānu pievienošanās ES process, digitālā vienotā tirgus stiprināšana un demokrātisko institūciju noturība.

Darba vizītes laikā A. Pelšs divpusēji tikās ar Čehijas ārlietu ministra vietnieku Martinu Povejšilu (Martin Povejšil), ministra vietnieku Eiropas lietās Alešu Hmelaržu (Aleš Chmelař), kā arī Premjerministra birojā ar ministra vietnieku Eiropas lietās Mareku Havrdu (Marek Havrda).

Pārrunātie jautājumi – Čehijas prezidentūras prioritātes, aktuālie ES ārpolitikas un drošības politikas jautājumi, Latvijas un Čehijas divpusējās attiecības.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI