DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. jūnijā, 2022
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

VDD izmeklē 23 naida runas gadījumus

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kopš Krievijas bruņoto spēku iebrukuma Ukrainā Valsts drošības dienests (VDD) ir uzsācis deviņpadsmit kriminālprocesus un no Valsts policijas (VP) pārņēmis četrus kriminālprocesus saistībā ar naida runu. Lielākā daļa no kriminālprocesiem saistīti ar agresīvu vēršanos pret Ukrainu un tās tautu.

No minētajiem 23 kriminālprocesiem astoņi uzsākti saskaņā ar diviem Krimināllikuma pantiem, proti, par genocīda, noziegumu pret cilvēci un mieru un kara noziegumu publisku slavināšanu un attaisnošanu (Krimināllikuma 74.1 pants) un darbībām, kas vērstas uz nacionālā naida vai nesaticības izraisīšanu (Krimināllikuma 78. pants). Astoņi kriminālprocesi uzsākti pēc Krimināllikuma 74.1 pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīmēm, t.i., par iespējamu genocīda, noziegumu pret cilvēci un mieru un kara noziegumu publisku slavināšanu un attaisnošanu. Savukārt septiņi kriminālprocesi uzsākti pēc Krimināllikuma 78. pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīmēm, t.i., par darbībām, kas vērstas uz nacionālā naida vai nesaticības izraisīšanu.

Vienā no kriminālprocesiem par nacionālā naida vai nesaticības izraisīšanu VDD pirmstiesas izmeklēšanu ir noslēdzis un nosūtījis kriminālprocesa materiālus prokuratūrai, rosinot pret personu uzsākt kriminālvajāšanu. Persona nonāca VDD redzeslokā pēc tam, kad pie kāda raksta internetā publicēja komentāru, kurā slavināja un vēlēja veiksmi Krievijai ukraiņu iznīcināšanā.

Pārējos 22 kriminālprocesos pašlaik 15 personām ir piemērots aizdomās turētā statuss, savukārt septiņām personām – personas, pret kuru uzsākts kriminālprocess, statuss. Divām aizdomās turētajām personām kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums. 

VDD turpina vairāku citu gadījumu izvērtēšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI